Ezeket látta már?

Transzzsírok fogyasztása: tényleg csak hátrányok vannak?

Dietetika
2012. október 31. 12:09
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A transzzsírok növelik a koleszterint, de nem emelik a vércukor szintjét. Bár a sokat kritizált transzzsírok emelik a vérben az ártó koleszterin szintjét, úgy tűnik, hogy nincsenek tartós hatással a vércukorszintre - állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy mind a vércukorszint, mind az azt kontrolláló inzulin hormon szintje hasonló maradt függetlenül attól, hogy az érintett emberek mennyi transzzsírt fogyasztottak étrendjükben.

hamburger-etel-d00000F5Beb594e46b35a

Forrás: MTI


A transzzsírok fogyasztása és a magas koleszterinszint közti kapcsolat már széles körben elfogadott, a vércukorszintre, ezen keresztül az inzulintoleranciára és a diabéteszre gyakorolt hatása azonban eddig vitatott volt. A transzzsírok - valójában kémiailag zsírsavak - állati eredetű élelmiszerekben és iparilag telített,

"keményített" növényi olajokban találhatók meg.

Christos Mantzoros, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója csoportjával hét korábbi kísérlet adatait tekintette át és elemezte, amelyekbe összesen 208 embert vontak be.

Öt vizsgálatban a résztvevők vércukor-, inzulin- és koleszterinszintjét mérték heteken át, miközben étrendjükben sok transzzsírt fogyasztottak, majd hetekkel később megismételték a méréseket úgy, hogy az érintettek másféle zsiradékot, például pálmaolajat vagy szójaolajat használtak. Két további vizsgálatban transzzsírokat és másfajta zsiradékokat fogyasztó emberek csoportjainál mérték a vér fenti paramétereit, és a két csoportban talált eredményeket összehasonlították.

Mantzoros kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy sem a vércukor, sem az inzulin szintjében nem volt különbség az érintetteknél attól függően, hogy transzzsírokat fogyasztottak vagy másfajta zsiradékot. A transzzsírok fogyasztásának szakaszában azonban megemelkedett az ártó, LDL koleszterinszintje, miközben csökkent a védő hatású HDL koleszteriné.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# Cukorbetegség # diéta # magas koleszterinszint

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés