Ezeket látta már?

Túl sok só van a forró csokiban

Dietetika
2018. május 18. 14:18
Módosítva: 2018. május 18. 14:18
so_soszoro

Egy kampánycsoport szerint több sót tartalmaz egy bögre forró csokoládé, mint egy zacskó sós csipsz. A brit alapítvány vizsgálata szerint az előrecsomagolt élelmiszerek szinte mindegyikében magasabb volt a sótartalom, mint az ajánlott mennyiség.

A vizsgált forró csokoládé egy 25 grammos adagja több mint 0,6 gramm sót tartalmazott, ami jóval magasabb, mint a 0,15 g/100 g-os határérték.

A terméket gyártó cég szerint a sótartalom egy része a tej és más összetevők saját sótartalmából származik, illetve olyan anyagokból, amelyeket a csokoládé íz fokozása érdekében adnak hozzá a termékhez.

Napi ajánlott sóbevitel: mennyi az annyi?

Felnőttek számára az ajánlott napi sóbevitel maximum 6 g, gyerekeknél ennél kevesebb. Bizonyos betegségekben (például magas vérnyomás vagy szívelégtelenség esetén) viszont még ezt a mennyiséget is jelentős mértékben le kell csökkenteni.

so_soszoro

Forrás: EgészségKalauz


Magyarországon a napi sóbevitel akár háromszorosa is lehet az ajánlott maximum 6 grammnak

Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel sajnos az ajánlottnál jóval magasabb, 9-12 gramm, vizsgálatok szerint Magyarországon elérheti a 15-20 grammot is.

A vizsgálatot végző alapítvány dietetikusa szerint "a só az elfeledett gyilkos". Hozzátette,felmérésük eredményei riasztóak, és teljesen megdöbbentek azon, hogy sok élelmiszergyártó- és forgalmazó mennyire figyelmen kívül hagyja az élelmiszerek sótartalmára vonatkozó szabályokat és ajánlásokat".

A londoni Queens Mary egyetem kardiológus professzora szerint az eredmények egyenesen botrányosak, és a gyártóknak csökkenteniük kell az élelmiszerek sótartalmát.

A túlzott sófogyasztásnak számos egészségkárosító hatása van, ezért a vásárlóknak is oda kell figyelniük a készen vásárolt és az otthon készített ételek sótartalmára egyaránt.

Kíváncsi rá, hogyan csökkentheti a sófogyasztást? Kattintson tovább a tippekért!

USA: 10-ből egy szívmegállást a túlzott sófogyasztás okoz

Kutatások szerint az Egyesült Államokban a szívmegállással összefüggő halálesetek körülbelül 10 százalékáért a túlzott sófogyasztás a felelős.

Ha túl sok sót fogyasztunk, a szervezetünk elkezdi tartalékolni a folyadékot, ami hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, növeli a szívbetegségek kockázatát, cukorbetegeknél pedig megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát.

Innen pedig már nagyon nehéz megállni az egészségromlás lejtőjén: a magas vérnyomás számos súlyos betegség jelentős rizikófaktora, a stroke-tól kezdve a veseelégtelenségen át a kognitív funkciók hanyatlásáig. A veseelégtelenség áll az első helyen, mivel a magas vérnyomás további megterhelést ró a vesékhez vezető erekre. A krónikus vesebetegségben szenvedőknél jelentős vesefunkció javulást tapasztaltak, amikor csökkentették a sóbevitelüket, derült ki egy tavalyi kutatás során.

Forrás: bbc.com

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# magas vérnyomás # táplálkozás # veseelégtelenség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés