Ezeket látta már?

Veszélyes lehet a jégkocka?

Dietetika
2018. augusztus 14. 12:27
Módosítva: 2018. augusztus 14. 12:27
jegkocka_

A kánikulában mindent készek vagyunk megtenni egy kis enyhülésért, nem csoda, ha az italainkat is szívesebben kérjük jégkockával. Nem árt azonban az óvatosság, a jégkocka ugyanis időnként kifejezetten veszélyes lehet.

Természetesen, nem kell azonnal lemondani a jeges italokról, de érdemes elgondolkozni azon, pontosan honnan származik a jégkocka (illetve az a víz, melyből készült). Előfordulhat ugyanis, hogy a vízben, vagy éppen a jégkocka előállítására szolgáló "eszközben" találunk olyan kórokozókat, melyek akár súlyos betegséget is okozhatnak.

Jégkocka: ezekre kell figyelni!

Szerencsére, hazánkban a legtöbb helyen biztonságos az ivóvíz, vagyis nincsenek benne kórokozók. Azonban a nem ellenőrzött vízvételi helyek, fúrt kutak vize kockázatokat hordozhat magában, ezért ezeket érdemes fogyasztás (pontosabban, a jégkockák esetében a fagyasztás) előtt felforralni. A külföldre, különösen egzotikus országokba utazóknál is érdemes egy kicsit óvatosabbnak lenni a jégkockákkal: ha egy-egy országban nem tanácsos meginni a vizet, akkor a jégkockákat is mellőzzük! Ezeken a helyeken az a legbiztonságosabb, ha forralt, illetve palackozott vízből készül a jégkocka.

Nemcsak a víz lehet szennyezett, hanem az eszközök is, melyeket a jégkocka készítéséhez használnak! Ha nem tisztítják ezeket megfelelően, akkor baktériumok, sőt akár penész is a jégkockánkba kerülhet. Különösen akkor lehet probléma a szennyezett jégkocka, ha az ahhoz használt eszközök más ételekkel, például nyers hússal is kapcsolatba kerülhetnek. A penész pedig akkor szaporodhat el pl. a jégkockatartartóban, ha a fagyasztót többször ki- és bekapcsoljuk, vagy ha a a jégkockatartóban lévő vizet többször is visszafagyasztjuk.

jegkocka_

Forrás: EgészségKalauz


Nem mindegy az sem, hogy ki nyúl a jégkockához, illetve, mennyire szennyezett az illető keze! Ideális esetben rendszeresen tisztított kanállal, esetleg speciális fogóval teszik a poharunkba a jégkockát. Otthon is érdemes erre figyelni, vagy legalábbis alaposan kezet mosni, mielőtt megfogjuk a jégkockát (természetesen, az alapos kézmosás minden esetben elengedhetetlen, ha ételeket, italokat készítünk elő).

Ne csak igyunk, együnk is vizet - kattintson tovább!

A szennyezett, esetleg kórokozókat is tartalmazó jégkocka azért is különösen veszélyes, mert sem kellemetlen mellékízt, sem gyanús "szagokat" nem vehetünk rajta észre, természetesen a betegséget okozó mikrobák szabad szemmel sem láthatóak. És bár rendkívül kicsi annak az esélye, hogy jégkockák miatt betegszünk meg – ráadásul ezek a betegségek még ritkábban olyan súlyosak, hogy egy jól működő immunrendszerű ember szervezete ne győzhetné le őket viszonylag könnyen –, érdemes óvatosnak lenni, különösen akkor, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a jégkocka készítéséhez használt víz, illetve eszközök elég tiszták.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# baktérium # jégkocka # kórokozók # penész

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés