Megfázás és fáradtság ősszel: így teheti ellenállóbbá a szervezetét
Milyen tápanyagok bevitelére fontos most fokozottan odafigyelni otthon és az iskolában is? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ dietetikus szakértő segítségével.
Az első iskolai hónap végéhez érve a legtöbb gyerek és felnőtt a kimerültség és a levertség nyomasztó jeleit kezdi tapasztalni, felütik fejüket az első betegségek, az immunrendszer kátyúba kerül. De nem csak lelkileg nehéz a kikapcsolódással és éltető napfénnyel teli vakációnak búcsút mondani. Szervezetünknek is kihívást jelent pótolni a sok jót, amit a nyár magával visz. Hogyan változtassunk életmódunkon, milyen hasznos rutinokat iktassunk be mindennapjainkba, hogy ilyenkor is egészségesek maradjunk?
Őszi fáradtság
Amióta az élelmiszerüzletek polcain minden évszakban találni friss, és fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt, a tavaszi fáradtságra hivatkozni a tél elmúltával, csak kifogás. Ezzel szemben az "őszi fáradtság" nem csak mítosz, október elejére a nyáron csordultig töltődött elemek is lemerülő fázisba érnek. A napfényes órák számának csökkenésével, az éjszakai sötétség hosszabbodásával a szabad levegőn is kevesebb időt töltünk, gyermekeink a természetes fényről a lámpa, rosszabb esetben a képernyő fénye köré gyűlnek megrövidült szabadidejükben.
Kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztunk, így vitamin készleteink is megcsappannak, ami gyengíti immunrendszerünk eredményességét. Így aztán nem is csoda, hogy a bölcsődei, óvodai, iskolai közösségekbe, azok zárt terébe visszakerülve hamar esélyt kapnak a bacilusok és vírusok, a szervezet védekezőrendszere bedobja a törülközőt.
Egészségmegőrző őszi rutin
"Az ősz közeledtével és az iskolaszezon beálltával is kiemelten fontos az alvás mennyiségére és minőségére figyelni. Ajánlott beiktatni, vagy megtartani a rendszeres testmozgást, ha az időjárás engedi, a szabadlevegőn. A pihenésre szánt időt érdemes kirándulással tölteni, a televízió, vagy valamilyen kütyü árnyéka helyett" - hívja fel figyelmünket Vaspöriné Csák Szabina, a Pannon Menza vezető dietetikusa, majd hozzáteszi: természetesen, ebben az időszakban is, mint mindig, a táplálkozásnak döntő szerepe van az egészségmegőrzésben.
Ezt együk az egészségünkért ősszel
Nem csak arra van szükség, hogy továbbra is sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, az sem mindegy, milyet. "A helyi, szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a hazai termelők támogatásán túl a tápérték szempontjából sem közömbös: egy messziről hozott termék ugyanis a hosszú szállítás során sokat veszít tápértékéből. Ráadásul, ezeket általában éretlenül szedik le, az érés szállítás közben megy végbe. Vagyis ősszel már ne barackot, de még ne is narancsot fogyasszunk" - tanácsolja a szakember.
A minden kontinensen megtalálható alma például nálunk is kitűnő választás az ősz eleji időszakban is. Ebből a rendkívüli immunerősítő, magas antioxidáns és vitamin tartalmú gyümölcsből több mint 7000 faj ismert, s azok mindegyike gazdag ásványi anyagban és fontos nyomelemekben. Ugyan az alma ma már árában sokkal egzotikusabb gyümölcsökkel versenyzik, megbecsültsége érdemeivel szemben talán még mindig méltatlanul alacsony, pedig magas C- és B- vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő, a benne található kálium a vérnyomáscsökkentés hatékony fegyvere, rostjainak pektinje a bélrendszert tisztítja és az emésztést segíti.
A héjában lévő polifenol a daganatos megbetegedések ellen hatékony antioxidáns értékétől elismert. De az alma barátja a szívnek is, tisztítja a vesét, olyan hatékony méregtelenítő, mely a bélrák és a 2. számú cukorbetegség megelőzésében sem közömbös. Mellette a szőlő, a szilva, és a körte is ideális választás lehet október elején mifelénk" - tájékoztat a Pannon Menza dietetikusa. "De nemsokára érkezik a sütőtök is, mely szintén egy csodaszer, elsősorban vitamin tartalmának hála: gazdag az A-vitamin előanyagaként ismert béta-karotinban, C-, E-, B-vitaminban és vasban.
Nem csak a gyümölcs és a zöldség segíthet
Amint kevesebb napfényt kapunk, gondoskodnunk kell a D-vitamin pótlásáról is. Ennek kiváló módja lehet olajos halak fogyasztása, de a tojássárgája is gazdag D-vitaminban" - jegyzi meg a Pannon Menza szakembere. "A bélflóra rendben tartására javasolt több kefírt és joghurtot, élőflórás termékeket fogyasztani. Ezek mesterséges úton probiotikumokkal is pótolhatók, de a bélrendszerben élő jótékony baktériumok támogatása esetében is inkább a természetes módszerek az ideálisak. Szintén egészségünket szolgálják a fermentált élelmiszerek: mire kifogynak a nyárról megmaradt kovászos uborka készletek, már nyúlhatunk is a savanyú káposztához.
- tanácsolja a dietetikus szakértő. "Az előttünk álló időszak szintén méltatlanul mellőzött alapanyaga a szelíd gesztenye is, pedig C- és B-vitamin tartalma jelentős, kitűnő sejtvédő, és igen sokoldalúan alkalmazható is a konyhában.
A tél felé haladva a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásáról híres fahéj, vagy a fogfájás ellenszereként is népszerű szegfűszeg is egyre inkább előtérbe kerül, szerencsére. Mindezek mellett a folyadékbevitel ősszel sem elhanyagolhatóbb, mint a többi évszakban, legjobban a vízzel, esetleg ásványvízzel járunk, vagy a "kopasz" gyümölcsteával."
Hogyan tud a bölcsődei, óvodai, iskolai menza az egészségtámogató étrend és életmód segítségére lenni?
A közétkeztetéssel foglalkozó szolgáltató vezető dietetikusa megerősítette, hogy a közétkeztetésben törvényi elvárás a rövid ellátási lánc: "az elsődleges termelő, vagy élelmiszer előállító és a főzőkonyhák között éppen a korábban említett tápanyagvesztés kiküszöbölésére mindössze maximálisan egy köztes szereplő beiktatását engedi a törvényhozó. A cél itt is, mint a családi fészkekben az, hogy a frissen és éretten leszedett, minőségi alapanyag, zöldség és gyümölcs, minél rövidebb úton és időn belül a fogyasztókhoz jusson - magyarázza a táplálkozási szakember.
Mindemellett dietetikusként fontosnak tartom, hogy a közétkeztetés minden felelős szereplője nagy hangsúlyt fektessen a megemelkedett vitaminszükségletek kiszolgálására is. Mi például, van olyan területünk, ahol az iskolai menzán szabadszedős salátapultot biztosítunk friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Persze, ezek nem tartoznak általában a gyerekek legnépszerűbb élelmiszerei közé, de erre is lehet kis találékonysággal megoldás. Hogy csak egy példát említsek, míg a cékla önmagában igen megosztó és csak kevesen kedvelik az iskolások közül, addig lereszelve, almával összekeverve, joghurtos öntettel csíki salátának elkészítve már sokkal többek ízlésével találkozik.
Összegzés
- Az őszi fáradtság elkerülése érdekében figyeljünk az egészséges életmód fenntartására.
- Fontos a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása az immunrendszer erősítésére.
- A D-vitamin pótlás jelentősége nő az őszi hónapokban a kevesebb napfény miatt.
- Alapvető az elegendő folyadékbevitel, lehetőség szerint tiszta víz formájában.
- Az egészségtudatos közétkeztetés támogathatja a gyermekek immunitásának megőrzését.
Lekvárként és gyümölcsléként is fogyaszthatja ezt a szíverősítő bogyós gyümölcsöt
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!