Ízletes narancsot szeretne venni? Ezért keresi a „köldökös” fajtát most mindenki!

Táplálkozás
2025. december 20. 08:04

Így ismerheti fel első pillantásra, hogy melyik a legfinomabb narancs.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy nagy reményekkel választottunk narancsot, majd hámozás után csalódnunk kellett: száraz volt, kemény, vagy épp tele maggal. Ha szeretne biztosra menni, érdemes néhány apró, de annál beszédesebb jelre figyelni, amelyek segítenek kiválasztani a valóban édes, lédús gyümölcsöt.

Az egyik legjobb választás a mag nélküli, édes és bő levű narancsok közül az a fajta, amely a gyümölcs egyik végén jellegzetes kis bemélyedést visel. Ez a „köldök”, amelyről a Washington Navel kapta a nevét – röviden Navel –, és amely már megjelenésével is árulkodik arról, milyen élményt tartogat. A fajta Brazíliából indult világhódító útjára, ma pedig Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban is termesztik.

A legjobb mag nélküli, édes és lédús narancsok azok, amelyek egyik végén jellegzetes lyuk van, kissé olyan, mint az emberi köldök. A fajta neve Washington Navel, rövidebben emlegetve Navel, ami az angol nyelvben köldököt jelent.

A legjobb mag nélküli, édes és lédús narancsok azok, amelyek egyik végén jellegzetes lyuk van, kissé olyan, mint az emberi köldök. A fajta neve Washington Navel, rövidebben emlegetve Navel, ami az angol nyelvben köldököt jelent.

Forrás: Shutterstock


Több narancsfajta, több felhasználási mód

Akárcsak az almáknál vagy a szőlőnél, a narancsoknál is különböző fajtákkal találkozhatunk, ezért érdemes tudni, melyik mire való.

Nyers fogyasztásra a Navel a legtökéletesebb választás: lédús, könnyen hámozható, többnyire magtalan, és finom, telt aromájú.

Lé készítéséhez viszont a Valencia narancs az uralkodó. Ez a fajta kiemelkedően bő levű, íze frissítő és kiegyensúlyozott, így a legtöbb narancslé, amit a boltok polcain látunk, valenciai eredetű.

A Shamouti, vagy Jaffa néven is ismert mediterrán fajta nagy, ovális gyümölcseiről és vastag héjáról híres. Sokan épp emiatt kevésbé kedvelik, pedig édes, kellemes íze és magtalansága miatt nyers fogyasztásra is kiváló. A héja pedig különösen értékes – kandírozva, cukrozott narancshéjnak elsőrangú alapanyag.

Hogyan válasszon igazán jó narancsot?

Bár a „köldök” jó kiindulópont, önmagában még nem garancia az élményre. A héj állapota és színe legalább ilyen fontos.

A szín árulkodik az érettségről

A narancs héjának szép, egyenletes, intenzív színe azt jelzi, hogy a gyümölcs megfelelően érett. A zöldes árnyalat arra utal, hogy még túl korán szedték le: ilyenkor a narancs savanyú, és kevesebb levet tartalmaz. A különböző termőtájak azonban más-más színt eredményeznek.

  • A melegebb, egyenletes klímájú területekről – például Brazíliából vagy Floridából – származó narancsok gyakran halványabbak, sőt olykor enyhén zöld színűek is lehetnek.
  • A Spanyolországra vagy a mediterrán térség hőingadozó vidékeire jellemző éghajlat viszont mély, élénk narancssárga, sőt pirosas héjjal festi meg a gyümölcsöt.

Érdemes tehát tudni: a héj színe nem feltétlenül az ízről árulkodik, sokkal inkább a termesztési körülményekről.

Mit jelez a héj tapintása és a gyümölcs tömege?

A jó narancs héja rugalmas, enyhén puha, de nem vizenyős.

Ha megnyomja, és a héj túl keménynek vagy közel üregesnek tűnik, az azt mutatja, hogy a gyümölcshús szárazabb lehet.

A ráncos, laza héj pedig azt jelzi, hogy a narancs már sokat veszített nedvességtartalmából – ilyenkor a belseje gyakran fás, kevésbé roppanós.

A héjon látható foltok, barna elszíneződések vagy puha benyomódások mindig a romlás jelei, ilyen gyümölcsöt ne tegyen a kosarába.

A súly is árulkodó: ugyanakkora méretű narancsok közül a nehezebb a lédúsabb. Érdemes tehát kézbe venni több darabot, és ösztönösen rábízni magát erre az apró különbségre.

Beérik-e otthon a narancs?

A narancs nem utóérő gyümölcs. Ez azt jelenti, hogy ha savanyúnak érzi, már nem fog édesedni, bármennyit is vár vele. Sőt, sokkal gyorsabban romlik meg, minthogy egy kicsit is változna az íze. Ezért is fontos a gondos választás már vásárláskor.

Ha szeretne valóban finom narancsot vásárolni, a fajtaválasztás, a héj színe és állapota, valamint a gyümölcs súlya mind-mind hasznos iránymutatás. Egy kis figyelemmel könnyen megtalálhatja azt a páratlan, illatos, lédús citrusfélét, amely méltó dísze lesz az ünnepi salátának, a friss reggeli gyümölcstálaknak vagy egyszerűen csak a nap egy pillanatnyi örömének.

Ezért érdemes minden nap narancsot enni: a citrusok lenyűgöző egészségügyi előnyei

A modern táplálkozástudomány szerint a narancs rendszeres fogyasztása olyan előnyökkel jár, amelyek a szív-érrendszer, az immunrendszer, az emésztés és még a bőr egészségét is támogatják. Mindezt nemcsak a magas C-vitamin-tartalomnak, hanem a narancsban található több száz bioaktív növényi vegyületnek – például flavonoidoknak, karotinoidoknak és rostoknak – köszönhetjük.

  • Egy közepes méretű narancs nagyjából 70 mg C-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel közel teljes mennyisége.
  • A narancsban található flavonoidok – például a hesperidin és a naringenin – szintén antioxidánsok, amelyek erősítik a szervezetet.
  • A narancsot kifejezetten szívbarát gyümölcsnek tartják. Több tanulmány bizonyítja, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása kedvezően hat a vérnyomásra és a koleszterinszintre. Az American Journal of Clinical Nutrition egy nagy, több mint 120 000 embert vizsgáló kutatása azt találta, hogy a citrusfélék fogyasztása alacsonyabb szív-érrendszeri kockázattal jár.
  • Sokan nem is gondolnák, hogy a narancs egyik legértékesebb tulajdonsága a magas rosttartalom. Egy közepes narancsban körülbelül 3 gramm rost található.
  • A narancsban található antioxidánsok – különösen a flavonoidok – mérsékelhetik a krónikus gyulladást, amely több betegség, köztük a szívbetegség, a cukorbetegség és egyes daganatok kialakulásában is szerepet játszik.
  • A narancs természetes kollagénvédő. A magas C-vitamin-tartalom hozzájárul ahhoz, hogy a bőr feszesebb legyen, gyorsabban regenerálódjon, lassabban öregedjen.
  • Érdekes, kevésbé ismert tény: a narancs illóolajai bizonyítottan nyugtató, szorongáscsökkentő hatásúak. Klinikai vizsgálatok szerint a narancs illatának belégzése műtéti előkészítés vagy fogorvosi kezelés előtt csökkentheti a pulzust és a szorongásszintet.
  • A narancs természetes citrátforrás. A citrát gátolja a kalcium-oxalát kövek képződését, amelyek a leggyakoribb vesekőfajták. 
 Ne dobja ki a narancshéjat! Így csökkentheti vele a koleszterinszintet
Figyelmébe ajánljuk

Ne dobja ki a narancshéjat! Így csökkentheti vele a koleszterinszintet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
# narancs# narancslé# gyümölcs# vitamin# melyik a legjobb

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk