Az idősek nagy része bizonytalan abban, hogy elegendő fehérjét fogyaszt-e.
A tojásban található mikrotápanyagok közül sok kevésbé ismert a nagyközönség számára, pedig biológiai szempontból kiemelt szerepük van.
A fehérje az egyik legfontosabb tápanyagunk: nemcsak az izmok építőköve, hanem hormonjaink, enzimjeink és immunrendszerünk működésének alapja is. Mégis rengeteg tévhit él róla a köztudatban.
Bár a húsok és tejtermékek rendszeres részét képezik a magyarok étrendjének, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mekkora mennyiségű fehérje bevitelére lenne szükségük.
Ma már 10-ből 7 magyar szed valamilyen étrendkiegészítőt, azt azonban kevesebben tudják, milyen ellenőrzésen kellene átmennie egy-egy szernek ahhoz, hogy valóban azt lehessen mondani, hogy hatásos.
A tojás természetes tápanyagtartalmának és magas biológiai értékének köszönhetően az egyik legegészségesebb, legkomplexebb élelmiszeralapanyagunk.
Vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérjebevitel vegán étrend mellett?
A fehérje (protein) laboreredmény a vérben vagy a vizeletben található összes fehérje mennyiségét méri. A fehérjék alapvető fontosságúak a szervezet számára, mivel részt vesznek az immunrendszer működésében, a sejtek szerkezetében, az enzimatikus folyamatokban és a hormontermelésben. A laboratóriumi vizsgálatok során leggyakrabban az összfehérje-szintet és annak két fő komponensét, az albumint és a globulinokat mérik.