Mindenki ezt nézi most!

Így készíthet diétás kakaós csigát otthon 10 lépésben

Így készíthet diétás kakaós csigát otthon 10 lépésben

Cukormentes kakaós csiga: mentőöv mindenkinek, aki péksüteményre vágyik. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén akár a szénhidrát diéta része is lehet.

Az alábbi mennyiségből 12 db csiga lesz, összesen 200 gramm szénhidrát, 1 db kalácska 16-17 gramm szénhidrátot tartalmaz. A recept elkészítési ideje 75 perc.

Ezeket a hozzávalókat készítse elő a konyhában

  • 210 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 90 gramm fehér tönkölybúza liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 15 gramm friss élesztő
  • 25 gramm 1:4 édesítő
  • bő 2 dl 30 %-os tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín) és forró víz 2/3-1/3 arányú keveréke
  • 1 evőkanál étolaj

A krémhez:

  • 25 gramm 1:4 édesítő (négyszerese a hagyományos fehér cukornak, ez lehet DW 1:4, vagy Paleo, de bármilyen édesítő, kinek-kinek ízlése szerint)
  • 50 gramm cukormentes holland kakaópor
  • 100 gramm szobahőmérsékletű teavaj

A tészta meglocsolásához

  • kb. 100 gramm 30 %-os cukormentes tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín!)

Nem tud lefogyni? Ezek a vizsgálatok kiderítik, mi az oka - kattintson!

Így készítse el 10 lépésben

  1. A liszteket átszitáljuk (a teljes kiőrlésű lisztből átszitálást követően a korpa is hozzáadható), a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukorhelyettesítőt.
  2. Ráöntötjük a langyos tejszín-melegvíz keverékét, hozzáadjuk az 1 db tojássárgáját, valamint az étolajat. Nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk. A tejszín-víz keverékét inkább apránként adjuk hozzá, mivel lisztfüggő, hogy mennyi „tejet” vesz fel.
  3. Alapos kidagasztást követően 45 percig, langyos helyen kelesztjük.
  4. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet. (A hozzávalókat szép simára kidolgozzuk, nem kell fölmelegíteni.)
  5. A kelesztési idő leteltét követően a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, majd föltekerjük, mint a bejglit.
  6. Cérnával (igen, azzal! ) kb. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (sajnos nagyobb tepsire lett volna szükség, mert roppant ducikra keltek), és újabb 30 percet kelesztjük.
  8. Közben a sütőt 180 C-fokra előmelegítjük, majd a 30 perc kelesztési idő leteltét követően (alsó-felső sütési módban) kb. 15 percig sütjük. (Ha látjuk, hogy kezd pirosodni a teteje, akkor vegyük ki!)
  9. Kivesszük a sütőből, és egyenként meglocsoltjuk a csigákat a 30 %-os cukormentes tejszínnel.
  10. További 10 percig sütjük (addig, míg a tészta a tejszínt be nem szívja).
Forrás: Recepttár