Ezeket látta már?

Mediterrán diéta: hihetetlenül egészséges, és csak ennyit kell betartania hozzá

mediterrán diéta, fogyás, étkezés, táplálkozás

Többek között olyan előnyökkel járhat, mintha többet mozogna, miközben "csak" az étkezésén változtat.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyezési szakértő írt arról egy új tanulmány alapján, hogy milyen előnyei vannak a mediterrán diétának - ami valójában a mediterrán népeknél nem diéta, hanem a hétköznapi étrend:

"Ez az új tanulmány a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban jelent meg. Ez a tanulmány az eddigi legerősebb és legjobb minőségű adatokkal támasztja alá azt, hogy a jobb étrendek jobb erőnléthez vezethetnek. Az edzettség javulása, amelyet a jobb étrendet folytató résztvevőknél tapasztaltak, hasonló volt ahhoz, mintha naponta 4000 lépéssel több lépést tennének. A kutatók rámutattak, hogy a vérkeringési és légzőrendszer fittsége tükrözi a szervezet azon képességét, hogy oxigént biztosítson és használjon fel az edzéshez. Több szervrendszer egészségét is integrálja, benne például a szívvel, a tüdővel, az erekkel és az izmokkal.

A kutatók 2380 embert vizsgáltak meg a Framingham Heart Studyban. Az átlagéletkor 54 évnek adódott, a résztvevők 54%-a nő volt. A résztvevők maximális erőkifejtéssel végzett szív- és légzőrendszeri terhelési tesztet végeztek kerékpár-ergométeren, hogy megmérjék a VO2 csúcsértéket (maximális oxigénfelvételi szintet).

A résztvevők kitöltötték a Harvard félkvantitatív étkezési gyakorisági kérdőívet is, amely számszerűsítette 126 étrendi tényező bevitelét az elmúlt évben, a havi egyszeri alkalomtól vagy a havi egyszerinél kevesebbtől a napi 6 adagig terjedő mennyiségben. Az étrend minőségét az Alternatív Egészséges Táplálkozási Index (AHEI; 0-110) és a mediterrán típusú étrend pontszám (MDS; 0-25) alapján értékelték, amelyek mindegyike a szív egészségével függ össze. A kutatók 201 anyagcseretermék éhomi vérkoncentrációját is számszerűsítették.

A középkorú felnőtteknél az egészséges táplálkozási minták erősen és kedvezően kapcsolódnak a fittséghez, még a szokásos aktivitási szintek figyelembevétele után is. A kapcsolat hasonló volt a nők és a férfiak között, és kifejezettebb az 54 év alattiaknál, mint az idősebb felnőtteknél.

A kutatók az étrend minősége, a fittség és az anyagcseretermékek (amelyek az emésztés során keletkező és az edzés során a vérbe kerülő anyagok) közötti kapcsolatot vizsgálták. Az anyagcseretermékekre vonatkozó adatok azt sugallják, hogy az egészséges táplálkozás jobb anyagcsere-egészséggel társul, ami az egyik lehetséges módja annak, hogy javuljon a fittség és a mozgási képesség.

Ez azonban megfigyeléses vizsgálat volt, és nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a jó étkezés jobb erőnlétet eredményez, vagy nem zárhatjuk ki a fordított kapcsolat lehetőségét, vagyis azt, hogy az egészséges egyének az egészséges táplálkozás mellett döntenek."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túlsúlyos? Így befolyásolhatja a lelkiállapotát, mentális egészségét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fogyókúra

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához