Ezeket látta már?

Túlsúlyos? Ennyire befolyásolhatja a lelkiállapotát, mentális egészségét

túlsúly, depresszió

Dán kutatók érdekes eredményekre jutottak a túlsúly és a depresszió kapcsán.

10 kilónyi plusz zsír mintegy 17 százalékkal növeli a depresszió rizikóját, és minden egyes plusz kilóval csak tovább nő a mentális problémák kialakulásának veszélye – állapították meg dán tudósok.

A depresszió és a túlsúly kapcsolata

Ez a hatás ráadásul független attól, hogy pontosan mely testterületen találhatóak meg a zsírpárnák, a pocakosok ugyanolyan veszélyben vannak, mint akik inkább csípőre vagy combra híznak, vagyis a körte típusúak közé tartoznak.

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a túlsúly pszichés következményei vezetnek a depresszióhoz, nem pedig a zsírszövettel összefüggő biokémiai változások” - mondta dr. Soren Dinesen Ostergaard, a kutatás egyik szerője, a dániai Aarharus University professzora, aki szerint különösen jelentősek az eredményeik annak fényében, hogy a világ felnőtt populációjának mintegy 40 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és a depressziósok száma is folyamatosan növekszik.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy szoros az összefüggés az elhízás és a depresszió között, ráadásul ez mindkét irányba igaz: aki túlsúlyos, jóval nagyobb eséllyel lesz depressziós, de a depresszióban szenvedők is gyakrabban lesznek elhízottak.

Kutatások is igazolják

A tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban két nagy adatbankból gyűjtöttek adatokat: az UK Biobankból, mely a fizikai méreteken és jellemzőkön kívül az ezekkel összefüggő genetikai variánsokat is listázta, illetve a Psychiatric Genomic Consortiumból, mely a genetikai jellemzőket és a depresszióra vonatkozó adatokat tartalmazta.

„Azt régóta jól tudjuk, hogy az elhízás számos súlyos, krónikus betegség rizikóját növeli, a cukorbetegségtől a szív- és érrendszeri problémákig. De a pszichés egészségre gyakorolt hatásairól is egyre többet tudunk, és ezzel az aspektussal is foglalkozni kell, ha szeretnénk megállítani az elhízás-járványt” - mondta dr. Ostergaard.

„A túlsúly pszichés következményei, mint a negatív testkép, és az alacsony önértékelés jelentősen megnövelik a depresszió rizikóját, ezért nagyon fontos, hogy a túlsúly elleni küzdelem ne legyen stigmatizáló, hiszen ez még mélyebbre lökheti az egyébként is rossz lelki állapotban lévő érintetteket.”

A tanulmány szerzői azt is kiemelték, hogy a test zsírtömegének csökkentése egyértelműen csökkenti a depresszió kialakulásának rizikóját. A jelenlegi kutatás azért is számít komoly előrelépésnek, mert nem elsősorban a BMI-t vette alapul, mint azok, melyek az elhízás és a depresszió közötti kapcsolatot vizsgálták.

Túlsúlyos? Így kezdjen el mozogni!

A BMI (body mass index, testtömeg-index) meghatározása a testsúly és a testmagasság alapján történik, de nem veszi figyelembe a testzsír eloszlását vagy a testzsírszázalékot. Így előfordulhat például az, hogy egy profi sportolónak – akinek valójában alacsony a testzsírszázaléka – a BMI-je 25 fölötti, vagyis túlsúlyosnak számít. A zsírszövet pedig nemcsak esztétikai eltéréseket okoz a szervezetben, de fiziológiailag is máshogy viselkedik, mint a csontok vagy az izmok. Például olyan fehérjéket termel, amelyek az egész szervezetünkre, így az agyra is hatással vannak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fogyókúra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához