Mézkúra nátha és megfázás ellen: nem mindegy, milyen mézet használ!
Tudta, hogy a méz antibakteriális minőségét a méz fajtája és a betakarítás módja is befolyásolja? Sőt, még az is sokat számít, milyen sötét a méz színe.
Fontos tudni, hogy a méz fertőtlenítő hatása csak bizonyos időtartamon és keretek között érvényesül. Így bármennyire is egészséges édesítőként tartjuk számon, nem váltja ki a bevált sebkezelő szereket. Persze azért rengeteg mindenre lehet használni!
A méz összetétele
A hivatalos meghatározás szerint a méz: „az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek.”(1)
A méz igen értékes nyersanyagunk: szénhidráttartalma 80–85%, víztartalma pedig 16–19% közötti. Található benne gyümölcscukor (fruktóz, 34–41%) és szőlőcukor (glükóz, 28–35%) is. Oligoszacharid-összetételét döntően a forrásnövény határozza meg. E mellett fehérjék, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is vannak benne. (2, 3)
A méz ásványi anyag- és vitamin jellemzőit a botanikai és földrajzi eredete határozza meg. Vitaminok közül a legtöbb mézfajtában a C-, B1-, B2-, B6-, K-vitamint, niacint, pantoténsavat és biotint találunk. Ásványi anyagai és nyomelemei közül a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas, a cink, a mangán, a réz és a króm emelhető ki. Ezek a mikrotápanyagok a mézben jelen vannak, mennyiségük azonban csekély.
A rendszeres mézfogyasztás előnyei
A méz értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozás-egészségügyi előnyökkel szolgál rendszeres, mértéktartó fogyasztás esetén. 15 éves kor felett naponta 20-30 gramm a maximálisan javasolt bevitel mennyisége. (2)
Oligoszacharidjai segítik a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikus hatást fejt ki. (2)
Antibakteriális hatása savas jellegének, hidrogén-peroxid-tartalmának köszönhető. A népi jó tanács hátterében, mi szerint ne tegyük a mézet forró teába az áll, hogy a méz antibakteriális hatású összetevői híg formában, normál hőmérsékleten a legaktívabbak, a magas hő viszont csökkenti ezt az aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak. (2)
A méz íze több mint százhúsz aromaanyagból áll össze, amelyek kémiailag alkoholok, ketonok, aldehidek, valamint észterek. Ezek a kellemes íz mellett étvágyfokozó hatásúak, serkentik az emésztőnedvek, enzimek és hormonok kiválasztását. Az aromaanyagok mellett a különféle szerves savak is befolyásolják a méz ízét, növelik annak étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatását. (4)
Érdekesség, bár nem új keletű tapasztalat, hogy a méz segíti a sebgyógyulást: stimulálja az új erek képződését, serkentve új sejtek kialakulását is, így például a seb befedését szolgáló hámsejteket. (2)
Náthás időszakban, influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B- és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben. (2)
A mézek eredet szerinti csoportosítása
Virágméz (nektárméz): A növények nektárjából származó méz. Amennyiben különféle virágokból származó mézek keverednek, vegyes virágmézről beszélünk.
Édesharmatméz (mézharmatméz): Főképpen a növényi nedvet szívó rovarok által (Hemiptera) az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz. Ha a méz legnagyobbrészt mézharmatból készül, akkor mézharmatméz vagy erdei méz lesz az eredmény.
A mézek előállítási és/vagy megjelenési mód szerinti csoportosítása
Lépesméz: A méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz.
Darabolt lépesméz: Egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.
Csorgatott méz: A fiasítástól mentes lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyert méz
Pergetett méz: A fiasítástól mentes lépekből centrifugálással nyert méz.
Sajtolt méz: Fiasítástól mentes lépek sajtolásával, 45 °C-ot meg nem haladó mérsékelt hő alkalmazásával vagy anélkül nyert méz.
Filtrált méz: Olyan méz, amelyből az idegen szerves és szervetlen anyagokat olyan szűrési módszerrel távolítják el, amely a méz virágpor tartalmának jelentős csökkenését eredményezi. (1)
Hazánkban 15–20 mézfajtát állítanak elő. Ezekből mutatunk be néhányat (2):
Felhasznált irodalom:
- 1 A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről. In: 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól. Frissítve: 2019. január 14.
- 2 Bíró A. (2014) Tudnivalók a különböző mézfajtákról. 2014.12.01. Elérhető: http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/322
- 3 Schmidt J. (2007) 10 dolog, amit a mézről tudni érdemes. Új DIÉTA, 2007; (2), 31. Elérhető: http://www.ujdieta.hu/indexc6e7.html?content=623
- 4 Frank R. (2006) A csodálatos méz. Gyógyító receptekkel. Budapest, CSER Kiadó, 2006.
Forrás: TáplálkozásiAkadémia
Olvasta már?
- A házi praktikák sorából ne felejtse ki a gyógyteákat sem ! Olvasson tovább!
- Köhögés, torokfájás, fülgyulladás? Reflux is okozhatja
- Kiújuló arcüreggyulladás: orrpolip és reflux is lehet az oka
- Rendszeresen torokfájással ébred? Ezek lehetnek a kiváltó okok
Immunerősítők a kamrából: ezekből mindig legyen otthon!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!