Ezeket látta már?

Fehér fagyöngy: a karácsony egyik legértékesebb gyógynövénye

fagyöngy, karácsony

A fehér fagyöngyöt leginkább karácsonyi díszként ismerjük, azonban az egészségünkre is jó hatással lehet.

Régóta kutatják a fagyöngy vérnyomáscsökkentő, rákellenes, immunrendszert stimuláló hatását. A daganatok kezelésében alkalmazható fagyöngyös készítmények már az alternatív medicina eszköztár részei.

Egy kis botanika

A fehér fagyöngy (latinul Viscum album) egy fákon élősködő növény, ami a fák kérgeiből szívja el a számára szükséges tápanyagokat. A növény Európán túl Amerikában, Ázsiában és Afrikában is elterjedt, bár különbségek mutatkoznak abban, hogy milyen fajta fán telepszik meg, és szaporodik el a bogyós élősködő. Alma-, fenyő-, tölgy- vagy nyárfákon is nőhet, csak néhány példát említve, és a fehér színű, kocsonyás állagú bogyókban található apró, a madarak által továbbvitt magjainak köszönhetően gyorsan elterjedhet.

A fagyöngy mérgező vagy nem?

A fagyöngyről sokaknak az jut eszébe, hogy ez alatt a fehér bogyós, cserjeszerű ágakkal rendelkező növény alatt lehet karácsonykor megcsókolni egymást. Az ünnepi és romantikus vonatkozásain túl hasznos tudni a gyógyhatásairól is, amiknek a megítélése az ókor óta ellentmondásokkal teli.

A nagy ókori gyógyítok elsősorban külsőleges alkalmazásra javasolták a fagyöngyös szereket, tartván azok toxikus hatásaitól, ha belsőleges alkalmazásra kerül a sor. A tengerentúl még jelenleg is tartja magát az az elképzelés, miszerint a fagyöngy szájon át történő alkalmazása mérgezéses tünetekkel járhat. Az amerikaiak elsősorban a gyermekeknél intenek óva a fagyöngyös szerektől vagy a karácsonyi fagyöngyös ágacskákon lévő bogyók elfogyasztásától. Teszik ezt annak ellenére, hogy a fagyöngy mérgező hatásaira vonatkozó irodalom ellentmondásokkal teli, és a toxikus dózisra vonatkozóan nincs (pontos) adatuk.

Ezzel szemben Európában, elsősorban Németországban, a herbalisták javasolják belsőleges alkalmazásra is a fagyöngyöt, valamint az abból készült kivonatot, teát vagy préslevet. Fagyöngyöt tartalmazó készítmények a hazai gyógyszertárakban és drogériákban is elérhetők, elsősorban a magas vérnyomással küzdőknek ajánlva, - teák, tinktúrák, kapszulák formájában.

A tudomány válasza: szájon át fogyasztva nem mérgező a fagyöngy

A szájon át alkalmazott fagyöngyös készítmények esetleges mérgező tulajdonságait vizsgálva kiderült, hogy a gyomor- és a bélcsatorna kémhatása és enzimatikus környezete biztosítja azt, hogy mérgező anyagok ne szívódhassanak fel a béltraktusból fagyöngy fogyasztását követően.

Szájon át történő használatnál a fagyöngy mérgező hatásaitól tehát nem kell tartani. Nyugodtan fogyasztható a fagyöngy teája, leve vagy kivonata vérnyomáscsökkentő terápia részeként, vagy nyugtató hatású gyógynövényekkel kombinációban ideges szívpanaszok mérséklésére.

Olvasson tovább: Torokgyulladásra használja a csillagánizst!

A tumorellenes hatás igazolása

Az elmúlt évtizedekben is és jelenleg is számos kutatás és vizsgálat folyt és folyik, amik célja a fagyöngy összetevőinek az azonosítása, illetve a fagyöngy gyógyításban betöltött szerepének meghatározása. Bebizonyosodott, hogy a fagyöngy összetevői között számos olyan peptid- és cukorszármazék van (pl. lektinek, viszkotoxinok), amik az immunrendszert stimulálják, citotoxikus hatásúak (azaz sejttoxikusak, és szerepet kaphatnak a daganatsejtek elpusztításában), valamint hozzájárulhatnak a daganatsejtek programozott sejthalálához (apoptózis).

Számos vegyületet sikerült azonosítani, amik a daganatsejtekkel szembeni „mérgező” hatásért felelősek és azokat elpusztítják, illetve velük szembeni támadásra sarkallják az immunrendszert. Erre vezethető vissza az, hogy fagyöngyös készítményeket lehet alkalmazni a kemoterápia, a sugárkezelés vagy a tumorok sebészi eltávolítása kiegészítéseként, az alternatív terápia részeként, - a kezelőorvossal való egyeztetést követően.

A fagyöngy daganatos betegek kezelésére szolgáló gyógyszerei, elsősorban homeopátiás készítményekként (pl. az orvos által beadandó injekcióként) vannak forgalomban Európa számos országában, - ahol a gyógyszertárakban orvosi vény nélkül is beszerezhetők. Ma már Magyarországon is elérhetők a fagyöngy kivonatai, több forgalmazó is kínál fagyöngy-kivonatot tartalmazó patikaszereket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha szorong és stresszes, akkor ezeket a gyógynövényeket próbálja ki!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógynövény

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához