Ezeket látta már?

Házi praktikák köhögés ellen: a szakgyógyszerész ezeket a gyógynövényeket ajánlja

gyógynövény, köhögés, száraz köhögés, hurutos köhögés, tea, vírus

Más gyógynövényeket használunk hurutos köhögésre és másokat száraz köhögésre.

Más-más gyógynövények vethetők be ingerköhögés, valamint a váladék- vagy köpetürítéssel járó hurutos köhögés esetén. Vagyis, más gyógynövények alkalmazandók köhögéscsillapításra, mint hurutoldásra vagy köptetésre.

Hurutos köhögés és száraz köhögés: mi a különbség?

Lényeges, hogy elkülönítsük száraz vagy hurutos köhögés kínoz. Tudni kell, hogy jelen van-e már a felszakítandó váladék a légutakban. A megkönnyebbüléssel nem járó, száraz köhögés, vagy ahogy sokan nevezik ingerköhögés esetén nincs felszakítható váladék a légutakban.

A köhögésnek ez a típusa jellemzően allergiás megbetegedéseknél, asztma esetén vagy kezdődő légúti betegségeknél jelentkezhet. Mivel az ingerköhögés a szervezet számára megterhelő, a megfelelő alvásminőség és a jobb közérzet érdekében fontos a csillapítása.

Gyógynövények, gyógymódok száraz köhögésre

Olyan gyógynövények és növényi kivonatok alkalmazhatók, amik egyfajta géles védőréteggel bevonják a nyálkahártyát, és csökkentik annak az érzékenységét, ingerlékenységét. A gyógynövények közül orvosizilizgyökér, kamilla, lándzsás útifű levele, izlandi zuzmó javasolható azoknak, akiket a száraz köhögés kínoz.

A gyógynövények komplex összetételüknél fogva – a köhögés csillapításán túl – számos egyéb előnyt is kínálnak. A kamilla például gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de akár a betegséggel összefüggő alvási zavarok kezelésében is szerepet kaphat.

A felsorolt nyálkatartalmú gyógynövényi részekből úgy kell köhögéscsillapító teát készíteni, hogy a gyógynövényt az áztatás végén alaposan ki kell nyomkodni, így a hatóanyagok belekerülnek a teába.

Érdemes megemlíteni a méz jótékony hatását. Magában is fogyaszthatjuk egy-egy kanállal vagy teába is keverhetjük. Néhány éve született USA-beli vizsgálat arra mutat rá, hogy a méz legalább olyan hatásos lehet a száraz köhögés enyhítésében, mint a szintetikus patikaszerek. Ráadásul a méz nemcsak enyhíti a száraz köhögést, hanem abban is segít, hogy pihentetőbb legyen az alvás az ingerköhögéses időszakban.

Hurutoldók és köptetők hurutos köhögésre

Gyakori, hogy a száraz köhögés néhány nap elteltével átcsap hurutos köhögésbe. A hidegebb évszakokban számos vírus – például a náthát okozó rhinovírus – okozhat fokozott mennyiségű orr- és garatváladék képződésével járó fertőzést.

A hurutos vagy nyákürítéssel járó úgynevezett produktív köhögés megnövekedett mennyiségű és/vagy túl nagy viszkozitású váladék képződésére vezethető vissza. A bőséges mennyiségű váladék miatt a légutak beszűkülnek és a légzésfunkció romlik. Emellett a sok váladék, a kórokozók szaporodásának melegágya is. Lényeges tehát, hogy a váladék felszakítását és felköhögését elősegítő készítményeket alkalmazzunk, azaz indokolt a hurutoldók és köptetők használata.

A gyógynövények közül a borostyán, a kakukkfű, a kankalin, a hársfavirág, illetve a jellegzetes illatú eukaliptusz- vagy mentaolaj használata javasolható a légutakban lerakódott kóros mennyiségű váladék feloldására. Ezeket a gyógynövényeket használhatjuk tea, kanalas szirup, fürdőadalék vagy mellkas bedörzsölő krém formájában is.

A gyógynövényes szerek, különösen az illóolaj tartalmúak (mentol, eukaliptusz) a köptető hatásukon kívül a légutak átjárhatóságát is érezhetően javíthatják, vagyis levegőhöz juthat a hurutosan köhögő beteg. A hársfa izzasztó hatása pedig hozzájárulhat a náthás panaszok gyorsabb enyhüléséhez.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hurutos köhögés: otthoni módszerek a csillapításra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához