Hirdetés

Gyógynövények - a gyömbér

#gyógynövény #terápia #Természetes gyógymódok
2016.04.21. Módosítva: 2016.05.13.

A gyömbér közkedvelt fűszer, de talán kevésbé köztudott, hogy gyógyhatással is rendelkezik. Kínában már Kr. e. előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

Hirdetés

Gyömbér (Zingiber officinale)

Hol él: Eredetileg Dél-Ázsiában a trópusokon őshonos egyszikű, évelő növény. Ma már Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is termesztik.

Milyen drog készül belőle: A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a drogot.

Küllemi leírás: A gyökértörzs ujjasan elágazó, kb. 10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles. Színe belül sárgás, kívülről pedig vékony szürkés héj borítja. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb hatóanyag közvetlen a héj alatt található, ezért mindig csak vékonyan hámozzuk meg

Mit tartalmaz: Illóolajat, gyantát, gyantasavat, keményítőt, cukrot tartalmaz.

Mire alkalmazható? Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatású. Egyensúlyzavarok okozta rosszullétek (utazási betegség) és terhesség alatt fellépő hányinger esetén is alkalmazható. Megfázás és influenza kezelésére is hatásos, mivel gyulladáscsökkentő hatású. Ezen kívül felfúvódás elleni és görcsoldó hatással is rendelkezik. Külsőleg szájvizekhez használják. Egyes egyénekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott

Még mire alkalmazható?

Elsősorban fűszerként használják jellegzetes csípős, kesernyés aromája miatt. Számos távol-keleti receptben megtalálható. De süteményekhez is felhasználható, a mézeskalács és forralt bor fűszerkeverék nélkülözhetetlen összetevője. Vágyfokozó hatása szintén ismert.

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés