Ezeket látta már?

Gyógynövények – a ligetszépe

2011.06.11. Módosítva: 2015.11.04.

Az Amerikában őshonos ligetszépe, az "evening primrose" kedveli a szubtrópusi és mérsékelt égövi klímát is. Az utóbbi időben speciális olajsav tartalma miatt néhány nehezen kezelhető betegségben alkalmazzák jótékony hatását.

Ligetszépe (Oenothera biennis)

Gyógynövények – a ligetszépe

Hol él: Üde rézsűk, útszélek, törmelékes helyek évelő növénye. Kiegyenlített klímán szinte világszerte elterjedt. Hazája ahogy írtuk: Észak-Amerika egészen Mexikóig.

Küllemi leírás: Akár 1,5 m-re is megnövő, évelő növény, levelei lándzsásak, 5-20 cm hosszúak, az első évben rozettát képeznek. A második évben a szárat spirál mentén veszik körbe. Virágja sárga, 4-es szimmetriát mutat, kétnemű. Este nyílik.

Milyen drog készül belőle: a növény friss, föld feletti részeit (herba) és az érett magvak zsíros olaját hasznosítják. Gyűjtése a nyári hónapokra esik.

Mit tartalmaz: 7-10% gamma-linolénsavat, olajsavat, palmitinsav-triglicerideket.

Mire alkalmazható:

A gamma-linolénsavat az utóbbi időben a neurodermatitisz kiegészítő kezelésére alkalmazzák, mivel e betegség mögött enzimhiány áll fenn. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, javítja a koszorúér-keringést. Menstruációt megelőző tünetek csillapítására is alkalmazható.

A homeopátiában hasmenés kezelésére is szolgál.

Mire alkalmazható még? A kozmetikai ipar a száraz, gyulladt bőrt ápoló szereket készít belőle. Magjából növényi olaj készül.

(forrás: wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához