Ezeket látta már?

Gyógynövények - a máriatövis

A fészkesek családjába tartozó növény a mediterrán vidékeken és Észak-Afrikában őshonos. Az ókorból ered, gyógyító célzatú alkalmazása: májbetegségek esetén.

Máriatövis (Silybum marianum)

Gyógynövények - a máriatövis

Hol él: az eredetileg mediterrán növény elterjedt, nálunk is szabadon él, egyéves és évelő fajok is tartoznak a Silybum családba.

Küllemi leírás: Lágy szárú, a szár vaskos, felálló, elágazik. Szeldelt leveleit klorofillmentes szövet szegélyezi, a levelek márványozottak. Virágzata fészkes, a virágok bíborszínűek, a szár csúcsán állnak, külső fészekpikkelyei, kemény tövisekben végződnek. Termése kaszat, tojásdad alakú.

Milyen drog* készül belőle: a növény hajtása képezi a drogot

Mit tartalmaz: szilimarin (polifenol komplex), szilibinin, flavonolignánok

Mire alkalmazható a kivonata?

Ahogy utaltunk rá, belsőleg alkalmazva tradicionálisan "májvédő" hatású szer. A tapasztalatok szerint májvédő, és a májfunkciót is javítja. Alkalmazásra került májcirrózisban, krónikus hepatitiszben (májgyulladás), toxikus eredetű májártalomban (pl. gombamérgezés), epeproblémák esetén. Klinikai vizsgálatok is folytak, és toxikus májkárosodás esetén egyértelműen bizonyított a hatása. Vény nélküli gyógyszerként is kapható hazánkban.

(forrás: wikipedia, Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

*drog: a növény gyógyászati célra alkalmazott, általában beszárított része

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához