Ezeket látta már?

Magas koleszterin ellen kapribogyó? Ezért éri meg többet enni belőle

kapribogyó, koleszterin, magas koleszetrin, reuma, szívbetegség, vízhajtó, daganatos betegségek

Könnyen beilleszthető az étrendbe, támogatja a szív- és érrendszert, segít a fogyásban, természetes vízhajtó, és még az ultraibolya sugarak káros hatásaitól is véd a kapribogyó.

Félrevezető az elnevezése a kapribogyó ugyanis valójában nem bogyó, hanem a Capparis spinosa virágainak bimbója. Ez a kis fás cserje főként a mediterrán medence vadon is megtermő növénye. Igen igénytelen, jól tűri a forró napsütést, viszont kedveli a meszes talajokat. Légi frakciója hulló vagy kúszó ágakból áll, a növény gyakran szinte alig észrevehető, mivel meglehetősen alacsonyra nő. Nem ritka, hogy a kapribogyó a falak-, a kőzet repedései vagy a kőtömegek között fejlődik. Mivel, termesztése évszázadokig fejtörést okozott vad természete miatt, főként „a lázadóként” emlegették.

Jótékony tulajdonságait először a görög orvos és gyógyszerész Discorides az i.u. 70-ben megjelent "De Materia Medica" című feljegyzésében említi. Értékelte vízhajtó tulajdonságait, valamint a fogfájás és a reumás panaszok enyhítésére ajánlotta. Mégis, az ókortól kezdve évszázadokon át inkább élvezeti cikként volt jelen, mártások, szószok összetevőjeként. A bimbón kívül a növény piciny gyümölcse is fogyasztható, ám ez kevesebb aktív hatóanyaggal rendelkezik.

Gyógyhatásai

A kapribogyó tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, J-vitamint és kifejezetten bővelkedik K-vitaminban. Található még benne mangán, vas, magnézium, az ásványi anyagok közül rézben a leggazdagabb. Kiváló szódiumforrás, héjában jelentős mennyiségű kaparirutint találhatunk (keserű glükozidot), amely vízhajtó és reuma ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Gyengéden szabadít meg a szervezetben felhalmozódott folyadékoktól, ennek következményeként lejjebb nyomja a magas vérnyomást.

Béta karotint, filátokat és flavonoidokat szintén tartalmaz, utóbbiak közül fontos megemlítenünk a kvercitint: ez az antioxidáns remek érvédő, segítségével az érfalak megtartják rugalmasságukat. Fokozott bevitelével késleltethetjük a veszélyes plakkok képződését az artériákban. Így is támogatja az erek épségét, illetve segít megelőzni a különféle szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Nem véletlenül ennyire hatékony, ugyanis a kapribogyó a leggazdagabb kvercetin forrás. Sőt, a pácolás megnöveli a kapribogyók kvercetin-tartalmát.

Ezeket a tulajdonságait tovább javítja a benne lévő rutin, ami csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az eddigiekből látható, hogy a kapribogyó kifejezetten jót tesz a szívnek, valamit az ereknek, marékszámra mégse együnk belőle. Mégpedig azért, mert rengeteg benne a szódium, ami a nátrium egyik vegyülete. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen egy-egy étkezéssel alig néhány gramm kapribogyó a reális adag, aminek szódiumtartalma elhanyagolható.

Szérum koleszterin: mi az és mikor kell csökkenteni - elmondja a szakorvos

Diéta, fogyókúra

Fogyáshoz ideális, hiszen kevés benne a kalória és sok a rost, ezért a túlsúly miatt diétázóknak ideális kombináció. Ha pedig leadjuk a plusz kilókat ezt a szívünk is meghálálja, és ez ismét egy olyan tulajdonság, ami a kapribogyót az érrendszer barátjává teszi. Ráadásul a lapos has szépészeti szempontból sem mindegy pontosan úgy, mint a szép bőr. Utóbbira is jó a kapribogyó, kiváló segítőtárs, ha száraz, repedezett bőrünket „belülről” szeretnénk egészségessé varázsolni.

Fényvédő tulajdonságú vegyületeket is tartalmaz, megemelt mennyiségű fogyasztása megvédi a bőrt az ultraibolya sugarak káros hatásaitól. Enyhíti a hosszan tartó napfény hatására kialakuló bőrpírt és irritációt. Összességében tehát a kapribogyó kozmetikumnak sem utolsó. Ezt a hatását erősíti, hogy javítja a sejtek integritását, valamint megfelelő szaporodásukat.

Korábban már említettük a kapribogyó antioxidáns vegyületeit. Az antioxidánsok azért fontosak, mert felveszik a harcot a különféle daganatos megbetegedések, valamint a korai sejtelöregedésért, a ráncosodásért és a szívbetegségekért felelős szabad gyökökkel. Kutatások szerint főleg a prosztatarák, és a vastagbélrák kezelésében hatásos.

Értékes összetevőinek hála, rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, védőernyőt biztosít a szezonális betegségekkel és különféle allergiákkal szemben.

Ilyen tünetekről ismerheti fel az epekövet, ha tükörbe néz

A kapribogyó antihisztamin hatású anyagokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák a hízósejteket (masztocitákat). Amikor ezeknek a sejteknek a mennyisége és működése nem megfelelő allergiás reakciók alakulhatnak ki. Emellett a kapribogyó antibakteriális, gombaellenes és gyulladásellenes tulajdonságait főként a reuma, a láz, különféle bőrbetegségek és fekélyek kezelésében kamatoztathatjuk. Gyulladásgátló hatást elsősorban citokinjei fejtik ki.

A kapribogyóban lévő kvercetin kondroprotektív hatású, vagyis védi az ízületeket. Ennek több oka van: képes stimulálni a kondrocitákat, azaz a porcot és az ízületi folyadékot termelő sejteket, valamint ellensúlyozza a gyulladásos folyamatokból eredő betegségeket, mint például az ízületi gyulladás és az arthrosis.

Hasznos segítséget jelenthet a cukorbetegségben szenvedők számára. Ez a bogyó olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek helyreállítani a vércukorszintet arról már nem is beszélve, hogy a már említett testsúlysúlycsökkentéssel a diabétesz kockázata is alacsonyabb lesz. Tegyük még hozzá, hogy a kapribogyó a cukorbetegek májműködését is javítja, miközben nem terheli a vesét.

És a végére még egy adalék ahhoz, hogy a kapribogyó támogatja az ideális súly megőrzését: megkönnyíti az emésztési funkciókat, a gyorsabb anyagcsere pedig megelőzi a nem kívánt zsírlerakódást.

Mit mond a tudomány?

A Kaliforniai Egyetem „Irvine School of Medicine” kutatása szerint, a kapribogyóban fellelhető kvercetin nevű vegyület aktiválja az emberi agy és szív normális működéséhez szükséges fehérjéket. Ezek a proteinek nemcsak a szívverést, a gondolkodást, az izom-összehúzódást szabályozzák, hanem a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, valamint a gyomor-bél traktus működésében is szerepet játszanak.

Felhasználása

Ez is érdekelheti:

Hivatkozások

https://draxe.com/nutrition/capers

https://www.medicalnewstoday.com/articles/compound-in-pickled-capers-could-benefit-the-heart-and-brain

https://www.som.uci.edu/news_releases/pickled-capers-activate-proteins.asp

https://healthyeating.sfgate.com/capers-good-you-2582.html

The anticarcinogenic potential of essential oil and aqueous infusion from caper (Capparis spinosa L.)

Tea Kulisic-Bilusic , Ingrid Schmöller , Kerstin Schnäbele , Laura Siracusa , Giuseppe Ruberto

Food Chem. 2012 May 1;132(1):261-7.

doi: 10.1016/j.foodchem.2011.10.074. Epub 2011 Nov 10.

Anti-inflammatory effects of the aqueous extract of caper fruits (Capparis spinosa L.) and isolation of the main phytochemicals

Haifeng Zhou , Renji Jian , Jie Kang , Xiaoling Huang , Yan Li , Changlong Zhuang , Fang Yang , Lele Zhang , Xiao Fan , Tong Wu , Xianli Wu

Agric Food Chem. December 22, 2010; 58 (24): 12717-21. doi: 10.1021 / jf1034114. Epub 2010 Nov 24.

Hypolipidemic activity of the aqueous extract of Capparis spinosa L. in normal and diabetic rats

M Eddouks, A Lemhadri, JB Michel

J Ethnopharmaco. 26 apr. 2005; 98 (3): 345-50.

In vitro antioxidant and photoprotective effects in vivo of a lyophilized extract of Capparis spinosa L buds

F Bonina, C Puglia , D Ventura , R Aquino , S Tortora , A Sacchi , A Saija , Un Tomaino , ML Pellegrino , P de Caprariis

J Cosmet Sci. Nov.-dec- 2002; 53 (6): 321-35.

. Diuretici: come le radici anche i bocciolo sono ottimi per sgonfiarsi e depurarsi, aiutano a liberare il ristagno dei liquidi e disintossicano l’organismo;

2. Aperitivi: difatti si servono prima dei pasti per stuzzicare l’appetito;

3. Antispasmodici: aiutano a controllare gli spasmi dolorosi dell’addome;

4. Detergenti e cicatrizzanti: per questa finalità si usano le radici, se ne fa un decotto utili per detergere e migliorare la cicatrizzazione di pieghe e ferite;

5. Astringenti: anche qui entra in gioco la radice, il suo infuso sarebbe un buon rimedio contro la dissenteria;

6. Ipertensivi: sono ideali per chi soffre di pressione bassa, quindi chi soffre di pressione alta non esageri anzi se vuole consumarli li metta prima a bagno per un paio di ore così che perdano l’eccesso di sale;

7. Antidolorifici: masticarli allevia il mal di denti;

8. Antidepressivi: fu Domenico Romoli detto Panunto (forse il cuoco segreto di Papa Giulio III) che nel 1593 in un trattato li definì contrari della melanconia;

9. Antinfiammatori: in particolare raccomandati contro le emorroidi ma aiuta anche a contrastare le flogosi delle articolazioni;

10. Antiossidanti: aiutano a contrastare i danni dei radicali liberi;

11. Antitumorali: come gran parte di cibi e spezie c’è una minima possibilità che possano prevenire la formazione delle cellule tumorali (non curano il cancro);

12. Antistaminico: in particolare sembra che i capperi aiutino a contrastare le allergie da contatto;

13. Abbassano il colesterolo: quindi se si soffre d’ipercolesterolemia è bene aggiungere qualche cappero all’insalata, la rutina inoltre mantiene fluido il sangue e previene le vene varicose.

Forrás: Gyógynövény Völgy
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához