Ezeket látta már?

Orvosi tüdőfű: a vírusos, megfázásos időszakban így használhatja

orvosi tüdőfű, vírus, tüdőgyulladás, gyógynövény

A pettyegetett, vagy orvosi tüdőfű teáját a népgyógyászat régóta használja légzőszervi betegségek esetén. Milyen hatóanyagai vannak?

Az érdeslevelűek családjába tartozó növény, másnéven pettyegetett, vagy orvosi tüdőfű tipikus erdőalji növényfajta: árnyas erdők, főként gyertyán- és bükkerdők tipikus évelő növénye.

Tüdfőfű (Pulmonaria officinalis)

tudofu-gyogynoveny-d0000100Cdcba0837ff21 Pettyegetett tüdőfű Forrás: EgészségKalauz

Gyökérzete feketés színű, elágazó, a gyökértörzs többfejű. Tőlevelei igen jellemzőek: levélrózsában állnak, 10-15 cm hosszúak, ép szélűek, felszínükön gyakran fehér pettyezettség látszik, a levélfonák érdes. Szára már kora tavasszal megjelenik, alacsony, arasznyinál nem nő magasabbra. A virágok csövesek, előbb pirosak, később kék színűre változnak, március-májusban virágzik.

A növény leveleit szedjük, ez a drog, ez tartalmazza a hatóanyagot.

Pettyegetett tüdőfű hatóanyagai

A pettyegetett vagy orvosi tüdőfű allantoint, kevés szaponint, flavonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat (3%) és cseranyagokat (6-10%) tartalmaz. Az érdeslevelűekre jellemző, mérgező pirrolizidin alkaloidok nem vagy csak nyomokban találhatók meg benne!

Koronavírus: 4 tünet, ami tüdőgyulladásra utal, kattintson

Orvosi tüdőfű gyógyhatása

Nyugtató, enyhén vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, szöveterősítő hatású. Hörghurut, légcsőhurut, mandulagyulladás, köhögés, rekedtség, továbbá hasmenés, vesekő, hólyagpanaszok, véres vizelés kezelésére használják.

Tisztítja a tüdőt, felszámolja a gócokat, csökkenti a tüdő irritációját, ezért tüdőgyulladás esetén segíthet a gyulladást csökkenteni. Historikus adat, hogy tbc ellen is próbálták használni korábban.

Így készítsünk gyógyteát

2 teáskanálnyi szárított drogot 2,5 l forró vízzel leöntünk, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Mézzel édesíthető. Napi adagja 3 csészényi.

(forrás: wikipedia, Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

Forrás: EgészségKalauz