Ezeket látta már?

Pattanás ellen: ezt a gyógynövényt érdemes kipróbálnia

varázsmogyoró, csodamogyoró, Hamamelis

A varázsmogyoró antibakteriális, összehúzó és nyugtató hatásainak köszönhetően a pattanásos bőrűek egyik legfontosabb segítője.

De kivonatából készült a kenőcsöt aranyérre is használják. Milyen varázserő rejlik a varázsmogyoróban? A varázsmogyoró Észak-Amerikában őshonos gyógynövény, melyet évezredek óta használnak, elsősorban külsőleg, a beteg bőr kezelésére. Antibakteriális, összehúzó és nyugtató hatásainak köszönhetően a pattanásos bőrűek egyik legfontosabb segítője.

Varázsmogyoró hatóanyagai

A varázsmogyoró hazánkban is ültethető cserje, melynek kérgéből, leveléből már az amerikai indiánok is készítettek gyógyító hatású főzeteket, az 1800-as években pedig az egyik olyan első gyógynövény volt, melyet a készen kapható kozmetikumokba kevertek. Számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek elősegítik a bőr gyógyulását, csökkentik a gyulladások, megelőzik a baktériumok elszaporodását, enyhítik a duzzanatokat.

A varázsmogyoró ágában, kérgében, illetve leveleiben nagyobb mennyiségben találhatunk ún. tanninokat, flavonoidokat, szaponinokat és esszenciális olajokat, melyeknek összehúzó, tonizáló, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásaik is vannak. A varázsmogyoró kivonata emellett fertőtlenít is, sőt a baktériumok és vírusok ellen is felveszi a harcot.

Bőrproblémákra varázsmogyorót!

Talán nincs is olyan bőrbetegség, melyet ne kezelhetnénk sikerrel a varázsmogyoró segítségével! Gyógyítja és megnyugtatja a bőrt, csökkenti a problémákkal összefüggő kipirosodást, duzzanatot, érzékenységet és viszketést, emellett megakadályozza, hogy a fertőzéseket okozó baktériumok elszaporodjanak rajta. A varázsmogyoró az egyik legjobb pattanás elleni szer, egyrészt azért, mert eltávolítja a felesleges zsírokat és a szennyeződéseket a bőrről, összehúzza a pórusokat, így azok nem tömődnek és fertőződnek el, vagyis sokkal kevesebb új pattanás keletkezik. A pattanásokkal összefüggő irritációt, pirosságot is csökkenti. Azok is használhatják, akiknek a bőre a kemikáliákra nagyon érzékenyen reagál: kutatások szerint az érzékeny bőrrel összefüggő kipirosodást és duzzanatot is hatékonyan enyhíti.

A napégéssel, illetve a rovarcsípésekkel összefüggő kipirosodást, viszketést és duzzanatot is enyhíthetjük a varázsmogyoró segítségével, ráadásul a gyógynövény a bőr gyógyulását is felgyorsíthatja. Akkor is kipróbálhatjuk, ha egészségesebb fejbőrt szeretnénk: a varázsmogyorót tartalmazó samponok csökkentik az irritációt, a viszketést és eltávolítják a fejbőrön felgyűlt szennyeződéseket is.

Aranyér esetén is kipróbálhatjuk a varázsmogyoró gyógyító hatásait, hiszen ez a betegség tulajdonképpen a végbélnél található erek duzzanata, gyulladása, mely vérzéssel, fájdalommal és viszketéssel is együtt járhat. Ezeket a tüneteket mind képes csökkenteni a varázsmogyoró, a kellemetlen vérzést is csillapítja. Naponta többször töröljük át az érintett területet varázsmogyoró-kivonattal átitatott, tiszta vattapamaccsal!

Miért pattanásos a bőröm felnőttként? Bőrgyógyász válaszol - olvasson tovább!

A varázsmogyoró a torokfájás ellenszere

Nemcsak külsőleg alkalmazhatjuk a varázsmogyorót, a belőle készült főzet nagyszerűen enyhíti a torokgyulladást, illetve a szájüregben kialakuló sebeket, hólyagokat, vagy éppen a gyulladt és megduzzadt ínyt is gyógyítja. Készítsünk főzetet egy teáskanálnyi varázsmogyoró-kivonatból és 1 csésze vízből (forraljuk össze a kettőt), majd ezzel gargalizáljunk, öblögessünk naponta több alkalommal.

Bár a varázsmogyorót le is nyelhetjük, fontos tudni, hogy nagy mennyiségben irritálhatja a gyomrot, a benne lévő vegyületek hasi görcsöket, hányást is okozhatnak.

Forrás: egeszsegkalauz.hu