Mindenki ezt nézi most!

Vesekő, vesehomok? Ezt a gyógynövényt vesse be!

Vesekő, vesehomok? Ezt a gyógynövényt vesse be!

A lestyánt vesekő, vesehomok ellen éppúgy használják, mint menstruációs zavarok enyhítésére.

Mi a lestyán eredete?

A lestyánt a rómaiak hozták be a mai Magyarország területére, de eredeti hazája Délnyugat-Ázsia. Napos, félárnyékos helyek évelő növénye, az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, ma inkább már termesztett fajta.

Hogy néz ki a lestyán?

A gyökérzete vaskos gyökértörzs, húsos gyökerekkel., az illata a petrezselyemre emlékeztet. Szára 1-2 m-re is megnőhet, alsó levelei 60 cm hosszúak lehetnek, széles, tojásdad alakúak. Felső levelei kisebbek és egyszerűbbek, virágzata 1-2 arasznyi, terebélyes ernyőszerű. Termése 5-7 mm, sárgásbarna színű, július-augusztus környékén virágzik.

vesekő, vesehomo, lestyán, gyógynövény, vesebaj vesekő, vesehomo, lestyán, gyógynövény, vesebaj Forrás: Shutterstock

Mi készülhet lestyánból?

Gyökérzete (Levistici radix) képezi a katóanyagot, és tőlevelei (L. folium). A gyökér beszáradási aránya 4:1, a levélé 5:1.

Mit tartalmaz?

Illóolajokat (ftalidok), kumarinokat (umbelliferon, bergaptén), aromás és alifás savakat (angelikasav, benzoesav).

Mire alkalmazható a lestyán?

Vizelethajtó hatású, vesekő és vesehomok képződésének megelőzése céljából alkalmazható. Emésztési bántalmakra, gyomorégésre, menstruációs zavarok kezelésére és nyákoldóként száraz köhögés esetén is adható.

Figyelmeztetés: az illóolaj helyi izgató tulajdonsága miatt a húgyutak akut gyulladásaiban nem javasolt! Terhesség ideje alatt sem javasolt irizáló hatás miatt. Mivel fototoxikus hatással is bír, hosszabb alkalmazása nem javasolt, érdemes a háziorvossal, gyógyszerésszel konzultálni a lestyán használata előtt.

Mire jó még?

Fűszerként is kellemes, a levelét levesekbe, salátákba, magvát kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, meghámozott gyökerét levesekben lehet használni.

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz