Ezeket látta már?

Zsálya égetés: nem árt, ha ezeket tudja előtte!

zsálya égetés, ősi gyógymód, megtisztítás

Szokás, de vajon biztonságos-e a zsálya égetése?

A népi gyógyászat egy régi gyógynövénye a zsálya. Száj- és torokgyulladás/torokfájás, erős izzadás, láz esetén is használták. Külsőleg horzsolásokat, kisebb vágott, fertőzött sebeket kezeltek vele.

Ha sok időt tölt a TikTok „wellness” köreiben, úgy tűnhet, hogy a semmiből a zsálya lett a legnagyobb divat. A zsálya égetés azonban korántsem újdonság. Valójában a gyakorlat ősi gyökerei az amerikai indián népekhez vezethetők vissza, akik hagyományosan a negatív energia eltávolítására használták.

Mi a zsálya?

A zsálya egy aromás gyógynövény, amelyet valószínűleg a töltelékreceptek alapján ismernek a legtöbben, de valójában régóta használják az orvostudományban és az élelmiszeriparban is. A növényt az ókori egyiptomiak használták különféle betegségek kezelésére és gyógyító tulajdonságai több mint 4000 évre vezethetők vissza.

"Bizonyos szempontból ez nem csak egy növény, több annál” – mondta Oglala Lakota spirituális vezető és a bölcsesség őrzője, Warfield Moose Jr. a Women's Health-nek , elmagyarázva, hogy az őslakosok évszázadok óta használják a zsályaégetést tisztításra, megtisztításra és gyógyításra.

Maga a folyamat abból áll, hogy az emberek szárított növényeket (gyakran zsályát) égetnek, „majd a füst segítségével megtisztítják magukat, tárgyakat vagy akár helyeket is” – mondta Dr. Rosalyn LaPier, díjnyertes bennszülött író és etnobotanikus a Greatistnek .

„Általában a szárított növényeket egy nagy kagylóba vagy a földre helyezett forró szén fölött égetik el. A személy mindkét kezét a füst fölé helyezi, a füstöt a kezébe veszi, és a fejétől kezdve, lefelé haladva az egész testét „lemossa” a füsttel."

A gyakorlat még ma is használatos, olyan csoportoknál, mint a Lakota, Chumash és Cahuilla. Minden törzsnek megvannak a saját rituáléi a zsályával kapcsolatban, és különböző fajtákat használnak attól függően, hogy mi az őshonos a területen – tette hozzá Shilo Clifford, egy hagyományos oglala lakota gyógynövénykutató a Women's Health című lapnak.

Miért égetnek zsályát az emberek?

„Akkor használjuk, amikor levertnek, szomorúnak érezzük magunkat, vagy épp ellenkezőleg, akkor, ha boldogok vagyunk. Ez is egy bizonyos módja annak, hogy kapcsolódjunk a szellemünkhöz, hogy kiteljesedettnek vagy egésznek érezzük magunkat.”

Feltételezett spirituális előnyei mellett a zsályaégetést számos más dologért is dicsérik, beleértve a levegő tisztítását, valamint az alvás, a hangulat, a stressz javítását.

Az éber tudatossággal is összefüggésbe hozták, és állítólag elriasztja a rovarokat , és enyhíti a menstruációs görcsöket.

A zsálya a tudományban

A zsályaégetés előnyeinek kutatása egyelőre gyerekcipőben jár, így nem szabad konkrét következtetéseket levonni a neki tulajdonított gyógyászati ​​tulajdonságokról. Néhány tanulmány azonban utalt lehetséges előnyökre (ezek is további kutatást igényelnek).

Egy 2017-es áttekintés szerint a Salvia (a zsálya nemzetsége) számos, gyulladással és antidepresszáns viselkedéssel kapcsolatos biológiai mechanizmust befolyásolhat. Bár gyorsan hozzáteszik, hogy minden lehetséges kognitív képességet javító hatást hosszú távon sokkal alaposabban meg kell vizsgálni, a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az eddigi bizonyítékok csak „ígéretek”.

Hasonlóképpen, egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy a zsálya képes gátolni a kolinészteráz nevű enzimet, és ennek következtében úgy tűnik, már egyetlen adag után javítja a hangulatot és a kognitív teljesítményt.

Azonban egyik tanulmány sem vizsgálta közvetlenül a zsálya égetésének hatásait, inkább a szárított zsályára összpontosított.

A zsálya antibakteriális tulajdonságairól szóló jelentések sem biztos, hogy azok, aminek látszanak. Egy 2007-es tanulmány szerint, a zsálya "elpusztítja a baktériumok 94 százalékát".

A zsálya azonban nem szerepelt a tanulmányban használt gyógynövény-keverékben, így Snopes arra a következtetésre jutott, hogy az állítások hamisak – bár említést tesznek a zsálya egyéb olyan tulajdonságairól, amelyek jótékony hatással lehetnek az emberi egészségre, beleértve a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokat.

Összességében a zsályaégetés mögött meghúzódó tudomány hiányos lehet, de ez nem jelenti azt, hogy ennek kulturális és spirituális jelentőségét figyelmen kívül kell hagyni. Az, hogy segít az embereknek a kapcsolatteremtésben és abban, hogy jobban érezzék magukat, ezen túlmutató értéke is van.

Óvatosan a füstölőkkel!

A füstölők használata a világ számos részén népszerű szokás. Azonban egyre több epidemiológiai és kísérletes bizonyíték áll rendelkezésre a füstölők használatának az emberek jóllétére gyakorolt negatív hatásairól. A Journal of Inflammation Research tudományos szaklapban megjelent cikk középpontjában a füstölők egészségre gyakorolt lehetséges negatív hatásai állnak. Az irritációtól a rákig terjedő állapotok széles skáláját eredményezheti.

A füstölők lehetséges káros hatásai az egészségre

  1. Légzőszervi problémák: orr- és torokirritáció, asztma, tüdőbetegségek.
  2. Bőr: allergiás kontakt dermatitisz.
  3. Szem: szemirritációk.
  4. Szív – és érrendszeri megbetegedések: szívkoszorúér betegség, stroke, magas vérnyomás.
  5. Daganatos megbetegedések: tüdő-, orrgarat-, felső légúti és agydaganatok, leukémia.
  6. Vese: a végstádiumú veseelégtelenség fokozott kockázata.
  7. Idegrendszeri-pszichés problémák: kognitív rendellenességek, rossz agyi kapcsolódás, hiperaktivitás, nagymotoros funkciók lassabb fejlődése (a mozgáskoordinációval összefüggő problémák).
  8. Újszülöttkori problémák: alacsony születési súly, kis fejkörméret.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zsálya: csillapíthatja az ízületi gyulladást

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógynövény

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához