A társadalomban és felsőoktatásban is aktív jelenlétet vállalnak a Richter Anna Díj gyógyszerész döntősei

#gyógyszer #gyógyszerész #Richter Anna díj #szülés
2020.03.02.
A társadalomban és felsőoktatásban is aktív jelenlétet vállalnak a Richter Anna Díj gyógyszerész döntősei

A Díjra idén is több száz projektet neveztek az oktatás, az egészségügy és a gyógyszerészet területén fejleszteni vágyó lelkes csapatok. A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de március 8-ig a www.richterannadij.hu oldalon elindult szavazással a közönségdíj sorsa a voksolók kezében van.

A Richter Anna Díj első évadának sikerét, és a számos innovatív beérkező pályázatot látva a Richter Gedeon Nyrt. számára nem volt kérdés, hogy újra meghirdeti-e egyedülálló pályázatát.

A projekteket bemutató videók és a pályázatokat bemutató anyagok elérhetők a honlapon, ugyanakkor a következő hetekben részletesen is bemutatjuk az egyes kategóriákat, és a döntőbe jutott csapatokat. A gyógyszerész kategória 3 döntős projektterve az oktatást, ismeretterjesztést, és a családok támogatását helyezi előtérbe. Pályázatukkal kapcsolatban néhány kulisszatitkot is elárultak a döntős csapatok.

A szülés és az azt követő időszak gyakorlati feladataihoz, a megváltozott családi működést érintő összetettebb kihívásokhoz kíván segítséget nyújtani az Anyaként is egyensúlyban projektet megálmodó vecsési csapat.

„Tapasztalataink szerint a legtöbb, témához kapcsolódó elérhető online és offline fórum a szülés előtti és a szülés körüli időszakra koncentrál. Témaválasztásunk és célkitűzésünk ennélfogva hiánypótló lehet a gyakran magára hagyott, több szempontból is kiszolgáltatott, esetleg párnélküli, újdonsült anyák számára.” – ismerteti motivációjukat Dr. Boda Eszter szakgyógyszerész. A dietetikussal, pszichológussal kiegészült csapat előadássorozatokat tervez megvalósítani az ország 3 városában. A gyógyszerészi szemlélet és szaktudás szükséges ahhoz, hogy a gyermekbetegségek gyógyszereiről, váratlan helyzetek kezeléséről, szoptatás mellett szedhető gyógyszerekről kapjanak hiteles tájékoztatást az édesanyák.

Ezen kívül mérésekkel, életmódprogramokkal, személyre szabott tanácsadással kívánják megkönnyíteni az utat, hogy a szülés után a nők átalakult testük, megváltozott életük ellenére mielőbb jól érezzék magukat a bőrükben. Középpontba helyezve a mentális és fizikai jóllét fontosságát a csapat átfogó segítséget szeretne nyújtani.

Richter Gedeon fiatal gyógyszerészként 1901-ben vásárolta meg a még ma is működő Sas Patikát. Nem sokkal később a gyógyszertár laboratóriumában végzett kísérletek, majd az organoterápiás készítmények gyártása nyomán elkezdődött a magyar gyógyszeripar története. A mintegy 120 évvel ezelőtti történetet megelőzi a jezsuita tégelyek titka, melyeket már a régészek fedhetnek fel előttünk, vagy a medvezsír gyógykenőcsként való alkalmazása.

Dr. Molnár Zsuzsa kiváló gyógyszerész, a munkaidején túl is a területhez kapcsolódó különleges szenvedély fűti. Gyógyszerészet-történettel foglalkozó szakemberként a gyógyszerészet múltjának kincsesbányáit kutatja és tárja fel. Évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy szakembereknek és laikusoknak egyaránt izgalmas időutazás együtt felfedezni a várost, leporolni tégelyeket, névtáblákat, és izgalmas történetek részeseivé válni általuk. Zsuzsa Magyarország gyógyszerészet-történeti szempontból kiemelkedő városaiban szeretne tematikus városnéző túrákat, előadásokat szervezni, múzeumpedagógusok, szakértők bevonásával. A Másfélmillió lépés a gyógyszerészet-történetben projekt várhatóan a Facebookon is követhető lesz majd, így bárki bekapcsolódhat az izgalmas utazásba.

„Saját tapasztalataink szerint, az egyetemi tanulmányaink alatt főként a gyógyszertári és az ipari gyógyszerészet mindennapjaiba nyertünk betekintést. Kevés lehetőségünk nyílt viszont a klinikai munka megismerésére. Először az ötödéves klinikai fakultáció alatt lett némi rálátásunk a szakma e területére.” – meséli Dr. Tóth Melinda klinikai gyógyszerész, az Országjáró Roadshow elnevezésű pályázat benyújtója. Magyarországon jelenleg 500 gyógyszerész rendelkezik kórház-klinikai szakvizsgával, miközben a betegbiztonság növelése érdekében ennek a számnak a többszörösére lenne szükség.

Elkötelezett és lelkes pályázók Forrás: richterannadij

Hazánkban még nem alakult ki a nyugat-európai országokéhoz hasonló tradíciója a klinikai gyógyszerészetnek, pedig fontos lenne, hogy orvosokkal, dietetikusokkal, gyógytornászokkal egyetemben egy jól megszervezett klinikai teamet alkossanak, segítve a betegek szakszerű ellátását, mielőbbi felépülését. A döntőbe került csapat végigjárná az ország gyógyszerészképzést végző egyetemeit, hogy átfogó képet adjanak munkájukról az érdeklődő hallgatóknak, megmutassák a terület szépségeit, sokszínűségét, és tájékoztatást nyújtanak a graduális képzés utáni lehetőségekről.

A roadshow keretében a szakmában ismert szakemberek tartanának előadást, de beépítenék a gamifikáció eszközeit is, szituációs helyzetgyakorlatokkal, kvízzel színesítenék a programot. „A leendő kollégáknak egyfajta hozzáállást, személetet szeretnénk átadni, amellyel egy jövőképet mutatunk nekik.”

A gyógyszerész kategória döntősei közül egy projektterv kerül díjazásra a zsűri választása alapján. A legjobbnak ítélt pályázat 4 millió forint támogatásban részesül, melyet a győztes csapat a projektjének megvalósítására fordíthat. A közönségdíj sorsa a szavazók kezében van. Március 8-ig lehet megtekinteni a csapatok és projektek bemutatkozását a www.richterannadij.hu oldalon, ahol a nagyközönség szavazhat kedvenceire, és a szavazók részt vehetnek a Richter Anna Díj nyereményjátékán.

Érdemes követni a Díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információk olvashatók és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokban is részt lehet venni. Március 19-én ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható, fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg. Szavazzanak és kövessék híreinket, hisz az egészségügy, gyógyszerészet és oktatás fejlődése nem csupán a Richter, hanem mindannyiunk szívügye!

Forrás: Sajtóközlemény