Ezeket látta már?

Börtön fenyegeti a gyógyszerhamisítókat

Az új büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő börtön fenyegeti a hamis egészségügyi termékek gyártóit, forgalmazóit; a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) üdvözli a jogszabályi változást, mert Magyarországon sokan vásárolnak illegális gyógykészítményeket, amelyek súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhatnak - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lapnak a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, Székely Krisztina elmondta: a felmérések szerint a hazai felnőtt lakosság 4 százaléka, tehát legalább 300 ezer ember az utcán, piacon, aluljáróban vagy az interneten is vásárol gyógyszereket, pedig azok mind hamisak.

Börtön fenyegeti a gyógyszerhamisítókat

Az illegális termékek nagy része potencianövelő, fogyasztószer, de onkológiai szereket, nyugtatókat, antidepresszánsokat is hamisítanak.

Ezekkel nemcsak az lehet a gond, hogy kihagyják belőlük a hatóanyagot vagy túl sokat tesznek bele, hanem az is, hogy szennyezett, illetve egészségre káros töltőanyagokat is tartalmazhatnak - mondta a szakember.

A hamis készítmények bevizsgálása során találtak már például krétaport, kábítószert, téglaport, de patkánymérget is. Székely Krisztina megjegyezte, hogy az illegális szerek nagy része Indiából, a Közel-Keletről, illetve Kínából származik, és nem laboratóriumi körülmények között készül, hanem "barkács" jelleggel állítják elő, például a tablettákat betonkeverőben bevonatozzák, majd a padlóra terítve szárítják.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához