Ezeket látta már?

Ennyire bízhatunk a gyümölcsök, zöldségek, patikaszerek C-vitamin tartalmában

C-vitamin, étrend-kiegészítő, élelmiszer, színezék, aggályos édesítőszer

Mennyi C-vitamin van a gyümölcsökben, zöldségekben? A gyógyszerész elárulja. Nem mindegy, miben mennyi van.

A C-vitamin szedése az immunrendszer szempontjából kulcsfontosságú főleg a téli időszakban.

Mennyi C-vitamin van a gyümölcsökben és a zöldségekben?

A gyümölcsök és zöldségek C-vitamin-tartalma éretlen állapotban a legmagasabb. Ez a C-vitamin-tartalom a későbbiekben, az érési, begyűjtési, tárolási, szállítási és feldolgozási folyamatok során kisebb-nagyobb mértékben csökken. Félrevezető tehát abból kiindulni, hogy 100 gramm eper C-vitamin-tartalma 80 mg, ha a gyümölcsöt esetleg csak több napos hajóutat, hosszú ideig tartó tárolást, hűtést, majd a főzéssel vagy a sütéssel járó hőbehatást követően fogyasztjuk csak el.

A fagyasztószekrényben való tárolás sem jelent garanciát a C-vitamin-tartalom megőrzésére: mínusz 20 °C-on való tárolásnál például jelentős mértékű vitaminveszteséggel lehet számolni már 3 napos tárolás alatt is. A spenót C-vitamin-tartalmának akár 23 %-a is elbomolhat, ha azt lefagyasztjuk.

Főzés során csökken a C-vitamin

Nem csak a hideg, de a meleg is káros lehet: a hőbehatás miatt elveszhet a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin-tartalmának egy része. Míg a kíméletes konyhatechnikai eljárásnak tekintett párolással átlagosan „csak” mintegy 15 %-kal csökken a zöldségek C-vitamin-tartalma, addig a hagyományos, bőséges mennyiségű vízben való főzéssel akár 40-70 % is kárba veszhet - zöldségtől függően.

A wokban készült zöldségeknél 15-20 %-os C-vitamin-veszteségekkel kell kalkulálni. Érdemes tehát figyelni az elkészítési módra!

Hihetünk a C-vitaminnal dúsított élelmiszerek csomagolásának?

Az élelmiszeriparban a vitaminokkal és/vagy nyomelemekkel való dúsítással is egyre gyakrabban lehet találkozni, a tengerentúlon ez a fajta vitaminpótlás rendkívül népszerű. A C-vitaminnal dúsított élelmiszereknél az élelmiszer-összetevőktől is függ az, hogy a hozzáadott aszkorbinsav milyen mértékben oxidálódik, és veszti el hatásosságát.

Például a tejben sokkal gyorsabban bomlik az aszkorbinsav, mint a gyümölcslevekben.

C-vitamin-hiány: akár halálos is lehet. Olvasson tovább!

Mennyi C-vitamin van az étrend-kiegészítőkben és a gyógyszerekben?

Betegsége vagy speciális állapota miatt a lakosság több csoportja szorul(na) fokozott C-vitamin-bevitelre. Amennyiben ez a táplálkozással nem fedezhető, általában patikaszerekhez – gyógyszerekhez vagy étrend-kiegészítőkhöz - fordulnak. Tudni kell, hogy egy adott patikaszer „gyógyszer” kategóriába való besorolása a garantált hatóanyag-tartalom, a klinikailag vizsgált hatás, a folyamatosan ellenőrzött gyártásfolyamat és minőség garanciája. Mindez az étrend-kiegészítőknél nem minden esetben valósul meg.

Mint az korábbi NÉBIH ellenőrző vizsgálatokból kiderült, az étrend-kiegészítők mintegy kétharmada nem felelt meg az előírásoknak, sokuknál minőségi- vagy összetételbeli problémák vannak. Volt például olyan C-vitamin-tartalmúnak mondott étrend-kiegészítő, ami egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat. Érdemes tehát gyógyszernek minősülő termékek mellett letenni a voksot!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így érdemes szedni a vitaminokat, hogy erősítsék egymás hatását

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

C-vitamin

Forrás: laboratorium.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához