Így válthatók ki most a vények a gyógyszertárban

#vény #gyógyszertár #gyógyszer #koronavírus
2020.07.03.

Mi a helyzet jelenleg a vénykiváltással, mit kell tudni, ha patikába indulunk?

2020 elején „papírformájú vény”, vagyis felírási igazolás hiányában nem volt könnyű a más számára felírt gyógyszereket kiváltani. A koronavírus járvány miatt egyszerűsödött az eljárás. 2020. július elején pusztán a TAJ-szám ismeretében még mindig kiválthatjuk más receptjeit.

Nagy segítséget jelenthet, ha az idős, beteg vagy mozgásképtelen családtagok vagy ismerősök, szomszédok gyógyszereit a fiatalabb rokonok, ismerősök kiváltják. Ez most (2020. július 2.) viszonylag egyszerűen intézhető,- egyszerűbben, mint valaha!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) jelen lévő vényeket bárki kiválthatja a patikákban, aki meg tudja mondani azt, hogy milyen TAJ-számhoz tartozó vényeket szeretne kiváltani.

Vigyázni kell, ha valaki több ember gyógyszerét is kiváltja!

A szabályok egyszerűsödése azonban óvatosságra is int: előfordul, hogy egyes személyek több beteg, köztük családtagok és szomszédok gyógyszereit is kiváltják. Ebben az esetben különösen ügyelni kell arra, hogy a gyógyszerek nehogy összekeveredjenek, ugyanis végzetes következményekkel járhat az, ha a szomszéd a rokon gyógyszerét szedi be, vagy fordítva.

A kezelőorvos továbbra sem hagyható ki!

A patikusok tapasztalatai rámutatnak arra is, hogy sokan túl lazán értelmezik a szabályokat, és elmennek a gyógyszertárba, mondván, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerüket, például a vérnyomás csökkentőjüket szeretnék kiváltani, és már diktálják is a TAJ-számukat. Mindez azonban kevés! Ha a kezelőorvos nem írta fel a gyógyszert, azaz nincs jelen vény kézzel fogható formában vagy az EESZT-ben, akkor hiába a beteg igénye. Észben tartandó tehát, hogy először a kezelőorvossal kell felíratni a gyógyszert, amit utána gyakorlatilag bárki kiválthat a TAJ-szám ismeretében.

Van, ami évek óta változatlan: továbbra is általában 3 havi gyógyszert lehet felíratni egyszerre, és azt több részletben (pl. havonta) vagy akár egyszerre is ki lehet váltani.

Időről időre változó szabályok

A szabályozási környezethez és a koronavírus pandémia jelentette kihívásokhoz igazodva a vénykiváltási szabályok is folyamatosan változnak. Nem szabad tehát meglepődni, ha lazításokkal vagy szigorításokkal szembesülünk a gyógyszertárakban.

dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz