Ezeket látta már?

Krisztus tenyere: ez a gyógyszer volt a keménycukor őse

cukor, keménycukor, gyógyszer, eredet

Nem egy cukrásztermék őse eredetileg gyógyszer, az első cukorka formájú gyógyszer a Krisztus tenyere nevet kapta.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogyan, mi alapján készítették annak idején az első keménycukrokat:

"A keménycukorkák ősapja egy középkori gyógyszer, a Rotulae Manus Christi (Krisztus tenyere cukor) volt. Krisztusnak mindjárt két tenyere is volt: egyik a Simplex (egyszerű), másik a Perlatae (igazgyöngyös). Ez nem csoda, mert a cukrászat a gyógyszerészetből indult, így sok cukrásztermék (pl. marcipán) őse gyógyszer volt.

A Rotulae Manus Christi szerepel már a nagyszebeni gyógyszertár 1431-es leltárában is. A rotula gyógyszerforma egy pogácsaformájú, cukorral főzött, szilárdított növénylé volt. Esetünkben az egyszerű forma cukorból és rózsavízből, az igazgyöngyös verzió pedig még gyöngy hozzáadásával készült. Olykor aranypelyhekkel is megszórták, mint a képen is látszik. Erősítőszerként, illetve lázban adták. Persze, nem mindenkinek tetszett ez az elnevezés. Egy Nicholas Culpeper nevű angol patikus pl így fakad ki: „Istenkáromlás, amelyet nem tud rettegés nélkül leírni, sem becsületes ember remegés nélkül elolvasni. Hogy lehet egy kis egymással forralt rózsavizet és cukrot Krisztus kezének nevezni!” A Krisztus tenyere cukor ki is maradt a Londoni Gyógyszerkönyv 1650-es kiadásából."

Igazi aranyat tartalmaztak (Fotó: Egészségügyi Szakirodalmi Tallózó) Igazi aranyat tartalmaztak (Fotó: Egészségügyi Szakirodalmi Tallózó) Forrás: EgészségKalauz

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyúti fertőzések: ezek a kezelések várják az első tünetek után

Forrás: EgészségKalauz