Ezeket látta már?

Cukorbetegség: mikor van szükség gyógyszerre? Az orvos elmondja

gyógyszer, koleszterin, koleszterin gyógyszer, sztanin-intolerancia

A prediabétesz a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor már a vércukor szintjében is változások következnek be.

Innen már csak egy kis ugrás a cukorbetegség, így nagyon fontos az állapot megfelelő kezelése és a prevenció. Dr. Borus Hajnaltól,a Cukorbetegközpont diabetológusától megkérdeztük, vajon mikor elegendő ekkor az életmódváltás, és mikor szükséges már gyógyszerhez nyúlnia a betegnek.

IGT, IFG- prediabétesz

A két prediabéteszes állapot az IGT (csökkent glükóztolerancia) és az IFG (emelkedett éhomi vércukor szint), melyek kialakulásában döntő szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a béta-sejtek funkciókárosodása. Ezen állapotok kellő odafigyelést igényelnek, mert könnyen kifejlődhet belőlük egy 2-es típusú cukorbetegség (a prediabéteszben szenvedők 30 %-ánál öt éven belül, 70%-ánál pedig ennél később alakul ki diabétesz).

Hajlamosító tényező többek között a pozitív családi anamnézis, a túlsúly, a mozgásszegény életmód vagy az éjszakai munkavégzés. Az állapotnak szerteágazó tünetei lehetnek, például étkezések közötti nagyfokú éhségérzet, remegés, verejtékezés, ingerlékenyég, gyakori szomjúság, fokozott vizeletürítés, édességkívánás, hízás/ fogyás, alvásproblémák, depresszió, nőknél menstruációs zavar, stb. Azonban az is előfordulhat, hogy egy darabig tünetmentesek vagyunk.

A diagnózis alapja az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT).

Emelkedett éhomi vércukor (IFG)
Éhomi vércukorszint és6,1-6,9 mmol/l
OGTT 2 órás érték< 7,8 mmol/l
Csökkent glukóztolerancia (IGT)
Éhomi vércukorszint és≤ 7,0 mmol/l
OGTT 2 órás érték 7,8-11,0 mmol/l
Diabetes mellitus
Éhomi vércukorszint vagy≥ 7,0 mmol/l
OGTT 2 órás érték≥ 11,1 mmol/l

Az IR diagnózisához 3 pontos (0', 60' és 120') OGTT inzulin szintekkel szükséges (itt az eredmények egymáshoz viszonyított értékét is figyelembe kell venni.

Cukorbetegség: kell gyógyszer vagy sem?

Fontos leszögezni, hogy a prediabétesz - akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség- elsődlegesen választandó kezelése az az életmódterápia, melynek összeállításában a diabetológus orvos mellett dietetikus, mozgásterapeuta van a betegek segítségére- mondja dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Minden egyéb kiegészítés.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a megfelelő kalória-és szénhidráttartalmú étrend és a heti 150 perces testmozgás 58% -kal csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, a metformin használata pedig 31% -kal mérsékelte a rizikót.

Az ADA – American Diabetes Assotiation- azonban felhívja a figyelmet arra, hogy mérlegeljék a gyógyszerek (metformin) adását, melynek a kritériumai a következők:

  1. Túlsúly
  2. < 60 év
  3. Kórelőzményben terhességi cukorbetegség

Egyéb kockázati tényezők (pl. HbA1C> 6%, magas vérnyomás, alacsony HDL-koleszterinszint, emelkedett trigliceridek vagy cukorbetegség elsőfokú rokonnál a családi anamnézisében)

+1: amennyiben az emelkedő vércukor értéknél önmagában nem bizonyul elegendőnek az életmódterápia.

Ilyenkor azonban gondolnunk kell arra, hogy a hosszabb távú metforin kezelés gátolhatja a B12 vitamin felszívódását, ezért ha szükséges pótoljuk! A forgalomban lévő készítmények közül az ismertebb szintetikus cyanocobalamin helyett válasszuk a természetben is megtalálható jobb biohasznosulású methylcobalamin formát vagy ideális esetben egy olyan készítményt melyben a hydroxocobalamin, methylcobalamin és adenosylcobalamin kombinációja található, ahogyan az a természetes élelmiszerekben is legtöbb esetben előfordul- mondja a szakember.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között

Tünetkereső: nézze meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteiForrás: Cukorbetegközpont