Ezeket látta már?

Kullancs csípés után: így zajlik a Lyme-kór kezelése

Lyme-kór, tünete, kullancs, kullancscsípés

A Lyme-kór bakteriális eredetű fertőzés, antibiotikumokkal általában jól kezelhető, a beteg gyógyulási esélyei nagyon jók. Természetesen, minél korábban kezdik meg a gyógyszeres kezelést, annál nagyobb ennek az esélye.

A Lyme-kórt a Borrelia baktérium egyes altípusai okozzák, így a betegség kezelése antibiotikumokkal történik. Az antibiotikum-kúra hossza, a gyógyszer típusa és az adagolás mennyisége természetesen a tünetektől, illetve a betegség stádiumától függ. Bizonyos hatóanyagok a gyermekeknek, illetve a várandós és szoptató anyáknak nem javasoltak, így ezt is figyelembe kell venni a terápia meghatározásánál. Minél előrehaladottabb állapotban van a beteg, annál több és erősebb gyógyszerre lehet szükség, a legsúlyosabb esetekben az antibiotikumot vénásan is adhatják. Az antibiotikumos terápia azért is fontos, mert a kullancsok csípése nemcsak Lyme-kórt, hanem más, súlyos, szintén bakteriális eredetű betegségeket is okozhat, vagyis a gyógyszerekkel egyidejűleg ezeket is lehet kezelni.

Lyme-kór kezelése: a gyógyszeres kúra

A gyógyszeres kúra általában 1-4 hétig tart. Ha két-három hónapon belül nem tapasztalható javulás, illetve bizonyos tünetek (pl. az ízületi problémák) visszatérnek, akkor újabb antibiotikum-kúrára lehet szükség.

Esetenként, főleg, ha a betegség a kardiovaszkuláris rendszert is megtámadta, és szívpanaszokat (pl. szívritmuszavart) is okoz, ennek kezelését is meg kell fontolni. A súlyos ízületi gyulladásokat ún. NSAID-vel (nem-szterioid gyulladáscsökkentővel) is kezelik.

A megfelelő terápia a legtöbb esetben teljes gyógyulással jár együtt, különösen, ha időben, még a korai – lokális fertőzés – stádiumában sikerült azt megkezdeni. A betegek néhány százalékánál a gyógyulás után több hónapig lehetnek még kellemetlen tünetek, például fáradékonyság, ízületi vagy izomfájdalmak. Ezt poszt-terápiás Lyme-kór szindrómának nevezik. A kutatások szerint a további antibiotikumos kezelés nem javítja a betegek életminőségét, így az nem is javasolt.

Sajnos, otthon nem sokat tehetünk a gyógyulásért, a bakteriális fertőzés legyőzéséhez nélkülözhetetlenek a gyógyszerek. Megfelelő táplálkozással (sok zöldség és gyümölcs, olajos magvak, probiotikumokban gazdag élelmiszerek stb.) azonban az antibiotikumok mellékhatásai ellen is védekezhetünk, és az immunrendszerünket is támogathatjuk abban, hogy legyőzhesse a betegséget. Fontos emellett az elegendő pihenés, a stressz csökkentése, főleg, hogy a Lyme-kór gyakran alvászavarokkal és fokozott fáradékonysággal jár együtt.

Forrás: EgészségKalauz