Ezeket látta már?

Tényleg hatnak a fájdalomcsillapítók akár lelki bánat ellen is?

szívfájdalom

A lelkileg összetört szív testileg is fáj, de nem régiben még egy ennél még meglepőbb dolgot bizonyítottak be a kutatók.

"A visszautasítás nagyon erőteljes biológiai hatást gyakorol az emberekre" – mondta Naomi Eisenberger, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa, akinek cikke a Current Directions in Psychological Science című folyóiratban jelent meg.

A lelki fájdalom fizikai fájdalmat generál

"Ha arra kérjük az embereket, hogy idézzék fel legutóbbi negatív élményeiket, az leggyakrabban valamilyen elutasításról szól. Ez lehet szerelmi csalódás vagy ha egy csapatba utolsóként választották be, esetleg kiközösítették valahonnan."

Ilyenkor azt mondjuk, hogy belegázoltak a lelkünkbe, vagy összetörték a szívünket, de Eisenberg felismerte, hogy ezek nem csak szóvirágok, a vizsgáltak agyi tevékenysége ugyanis nagyon hasonlított azokéra, akik valamilyen testi szenvedést éltek át. A hasonlóság a későbbi kutatások során is megmutatkozott. A testi és lelki fájdalom az agy ugyanazon területein képződik.

A testi fájdalomnak két aspektusa van: a fájdalom érzékelése és az érzelmi tartalom, melynek során az egy eldönti, hogy a kellemetlenség milyen mértékű, vagy mennyire zavaró. Ez utóbbi a közös vonás a lelki fájdalommal, habár néhány kutatás eredménye arra utalt, hogy a társas visszautasítás miatti rossz érzés is ugyanazon agyi területen keletkezik, mely a fájdalom érzékeléséért felelős.

A fájdalomcsillapító a lelki szenvedést is enyhíti?

Akik rosszabbul viselik a testi szenvedést, azoknak a lelke is érzékenyebb: erőteljesebben érzékelik az elutasítást. Más kutatás arról is beszámolt, hogy azok a résztvevők, akik három hétig fájdalomcsillapítót szedtek, kevesebbszer bántódtak meg, mint azok, akik placebót kaptak. Ezen még Eisenberger is meglepődött.

"Logikusan következik mindebből, hogy a két fájdalom egybefonódik, de még így is nehéz elképzelni. A fájdalomcsillapítót fizikai fájdalmakra szedjük, ezért a lelki fájdalmak, bánatok esetében nem lenne szabad hatniuk" - vélte a kutatónő.

Eisenberger mégsem javasolja, hogy bárki gyógyszerrel acélozza meg a szívét. A társas elutasítás érzése nem hiábavaló, megvan a maga értéke és funkciója. "Szerintem az ilyesmi okkal történik, így maradunk kapcsolatban másokkal és így tudjuk korrigálni érzéseinket, tetteinket. Ha folyamatosan elnyomnánk a kellemetlen érzést, nem tennénk-e még több olyan dolgot, ami miatt megutálnak minket?" - tette hozzá.

Néhány esetben azonban ez a megterhelés túl sok lehet, így a jövőben meg kell vizsgálni, szükséges lehet-e ilyen esetekben mégis a gyógyszeres terápia. A kutatás során értékelték a visszautasított emberek sértődöttségét.

"A testi fájdalmat a lelki elé helyezzük. Mindenki készséggel megérti, hogy egy beteg vagy sérült testrész fáj, megbénít, de nem értik meg ennyire a lelki szenvedést. A kutatásunk azonban arra utal, hogy valós alapja van a visszautasítás miatt érzett fájdalomnak is" - foglalta össze Eisenberger.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elképesztő! Ezek a mindennapi dolgok is okozhatnak fejfájást

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához