Ezeket látta már?

Mi a különbség a diklofenák és a diklofenák-nátrium között?

Mi a különbség a diklofenák és a diklofenák-nátrium között

A diklofenák egy nemszteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Mozgásszervi megbetegedésekben csökkenti a gyulladásos eredetű fájdalmat, a duzzanatot, az esetleges lázat, javítja a mozgásképességet.

Ha csak annyit mondunk, hogy diklofenák, szinte mindenki tudja, hogy egy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagról beszélünk, amely szájon át, intravénásan vagy akár bőrre kenve is alkalmazható.

És most jöjjön egy kis kémia!

A diklofenák egy nem szteroid gyulladáscsökkentő vegyület, amely kémiai szempontból nem más, mint 2-[2-(2,6-diklórfenil)aminofenil]etánsav: vagyis egy savas karakterű molekuláról van szó, amely egy karboxil-csoporttal is rendelkezik. A diklofenáknak ez a karboxil-csoportja lúgokkal képes reakcióba lépni és sót képezni. Így alakulhat ki a diklofenák nátrium-sója, vagyis a diklofenák-nátrium.

A savnak, vagyis a diklofenáknak, illetve a sójának, vagyis a diklofenák-nátriumnak a vízoldékonysága eltérő, és emiatt, illetve egyéb gyógyszerformulálási szempontokat is figyelembe véve, kerül sok esetben a készítményekbe diklofenák-nátrium, és olvashatjuk az összetevők listáján is azt, hogy diklofenák-nátrium.

A beteg számára azonban a lényeg az, hogy akár diklofenák, akár diklofenák-nátrium szerepel hatóanyagnévként, egy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerrel van dolga.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért jobb a hatása, ha koffein is van a fájdalomcsillapító gyógyszerében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapító

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához