Ezeket látta már?

Gyakori kérdések – szakszerű válaszok

Mi a különbség az Aspirin Protect és az ASA Protect között?

Mi a különbség az Aspirin Protect és az ASA Protect között

A kérdés megválaszolásához lényeges tisztázni a hatóanyag és a gyógyszer közötti különbséget.

A hatóanyag magát a gyógyszervegyületet jelenti – 100% tiszta formában –, amely a szervezetben a hatását kifejti. A gyógyszer azonban ennél több: amikor a tabletták vagy a kapszulák készülnek, a hatóanyagot megfelelő segédanyagokkal, köztük a stabilitását növelő, bevételét/lenyelését könnyítő, ízét javító, szervezetbeni hatását szabályozó stb. segédanyagokkal keverik. Vagyis a gyógyszer nem más, mint a hatóanyag és a megfelelő segédanyagok együttese.

Az Aspirin Protect és az ASA Protect példájánál maradva: a hatóanyag ebben az esetben a vérlemezkék összecsapzódását gátló acetilszalicilsav, és mind az Aspirin Protect, mind az ASA Protect acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek nevei, márkanevek. Jogos a kérdés, hogy miért „fut” különböző neveken ugyanaz a hatóanyag, főleg akkor, ha annak a dózisa is megegyező.

A válasz egyszerű

Számos gyógyszergyár állít elő acetilszalicilsavas tablettákat, amelyek más-más néven kerülnek forgalomba. Számos esetben a gyógyszerek egymással egyenértékűek, és hivatalosan helyettesítheti egyik gyógyszer a másikat, más esetekben a helyettesítés nem engedélyezett hatóságilag. A helyettesíthetőséggel kapcsolatos aktuális szakmai információk a gyógyszertárakban szerezhetők be.

Dr. Budai Mariann, PhD. szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy gyógyszert szed? Ezért lehet szükség a dózis módosítására évszakváltáskor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszer

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához