Ezeket látta már?

Gyakori kérdések – szakszerű válaszok

Mi a különbség a hideg és a meleg lóbalzsam között?

Mi a különbség hideg és meleg lóbalzsam között

Ismerjük, használjuk, kenjük… ez a lóbalzsam. Mégis elbizonytalanodhatunk, ha dönteni kell, hogy hideg vagy meleg lóbalzsamot vásároljunk.

A lóbalzsamra vonatkozóan nincs recept. Ahány gyártó, annyiféle lóbalzsam létezik. Összetevőik számában, koncentrációjában, a készítmények színében, állagában, illatában egyaránt különböznek a különféle lóbalzsamok. Közös pont azonban, hogy vagy hűtenek, vagy fűtenek. Ez alapján beszélünk „hideg”, illetve „meleg” lóbalzsamokról.

A beszédes nevek egyben a lóbalzsamok hatásmechanizmusát is leírják

  • A „hidegek” hűsítő hatást fejtenek ki, míg a „melegek” felmelegítenek. A hideg lóbalzsamok legfőbb komponensei közé tartozik a borsmenta olaja, illetve az abból kinyert mentol. Emellett a kámfor is gyakori összetevő.
  • A meleget adó lóbalzsam komponensei pedig keringésserkentő, vérbőséget fokozó hatásúak, és sok esetben az összetevőik között szerepel a chili vagy a paprikák csípős hatóanyaga, a kapszaicin.

A „hideg” lóbalzsam jó szolgálatot tehet például egy bokaficamot követően, míg a lábfej „meleg” lóbalzsammal bemasszírozása hűvös estéken kelthet kellemes érzetet.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a lóbalzsam? A szakgyógyszerész szerint így használja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lóbalzsam

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához