Ezeket látta már?

Gyakori kérdések – szakszerű válaszok

Mi a különbség a szimvasztatin és az atorvasztatin között?

Mi a különbség szimvasztatin  atorvasztatin között

Sztatin, sztatin - nem ugyanaz?

A sztatinok a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének egyik legfontosabb gyógyszeres opcióját kínálják. A sztatinok a májban történő koleszterinelőállítás (szakszóval koleszterinszintézis) visszafogása révén csökkentik a vér koleszterinszintjét. Amennyiben alacsonyabb a vérben a koleszterinszint, kisebb az esélye az érfalakon a koleszterin-plakkok kialakulásának, és kisebb a kockázata a trombózis vagy embólia fellépésének. Számos vizsgálat igazolja, hogy a sztatinok szedése számottevően csökkenti a szív- és érrendszeri elhalálozás kockázatát.

A sztatinok esetén vényköteles hatóanyagú gyógyszerekről van szó, amelyeknek több képviselője van.

A hatóanyagok mindössze minimálisan különböznek egymástól – például a szervezetbeni sorsuk vagy az ételekkel kialakuló esetleges kölcsönhatásaik vonatkozásában. Az alkalmazott hatóanyagról való döntés a kezelőorvos feladata.

Magyarországon szimvasztatin, fluvasztatin, atorvasztatin és roszuvasztatin hatóanyagú gyógyszerek vannak forgalomban, számos márkanév alatt. Valamennyi sztatin megfelelő dózisban adva azonos hatékonyságúnak bizonyul. Szimvasztatinból egyetlen tabletta általában 10-40 mg hatóanyagot tartalmaz, míg atorvasztatinból 10-80 mg-os hatóanyagtartalmú tabletták vannak forgalomban.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sztatin szed a koleszterinjére? Komoly mellékhatása is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához