Ezeket látta már?

Sztatin szed a koleszterinjére? Komoly mellékhatása is lehet

Koleszterin típusok, koleszterin, HDL, LDL, magas koleszterinszint, szívbetegség, csökkentése

Mint minden gyógyszernek, a sztatinoknak is vannak mellékhatásaik, amelyek egyes esetekben felerősödhetnek.

A sztatinok a vér lipidszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszercsoport. Elsősorban a vér LDL-szintjére (LDL = low density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) hatnak.

Az LDL „rossz koleszterinként” ismert a köznyelvben, annak ellenére, hogy egészséges mennyiségben a szervezetnek szüksége van a jelenlétére. Az LDL emelkedett szintje emeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A sztatinok szedése magas vérzsírszint, illetve egyéb kockázati tényezők (cukorbetegség, már meglévő szív- és érrendszeri panasz stb.) fennállása esetén ajánlott. A sztatinok közé tartozó hatóanyagok többek között: simvastatin, pravastatin, fluvastatin, atorvastatin, rosuvastatin.

A sztatinok alkalmazása

A sztatinok lehetséges terápiás indikációi:

 • magas LDL-szinttel járó hiperlipidémiákban – vagyis a vér magas lipidszintje esetén;
 • koronáriabetegség, stroke és szívinfarktus primer és szekunder prevenciója céljából;
 • PAD (perifériás artériás betegség) prevenciója, elsősorban diabeteses betegeknél.

A sztatinok alkalmazása az alábbi betegségek esetén jelenleg vizsgálat alatt van:

A sztatinok hatásmechanizmusa

A sztatinok a HMG-CoA-reduktáz enzim gátlószerei, amely a koleszterin előállításában vesz részt a szervezetben (májban). Az enzim gátlása által lecsökken a koleszterintermelés, aminek az egyik legfontosabb szabályozó hatása, hogy a sejtekbe több LDL kerül felvételre, így csökken a vér LDL-szintje.

Kedvező hatásaik közé tartozik az érfal belső rétegének védelme, a vérrögképződést gátló hatás, az érrendszeri gyulladások visszaszorítása és az érelmeszesedést okozó plakkok növekedésének lassítása is.

A sztatinkezelés összességében a szív- és érrendszeri halálozás veszélyét 25-30%-kal csökkenti (ebbe beletartozik az infarktus, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri panaszból adódó halálozás kockázatának csökkentése is).

Sztatintartalmú gyógyszer szedése

Az alkalmazásról és a mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni, mielőtt elkezdi alkalmazni a készítményt – ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így ha új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

Amennyiben sztatint szed, és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja.

Mindegyik sztatin egyéni hatás- és mellékhatásprofillal rendelkezik, így az indikációnak megfelelő hatóanyag kiválasztása szakember segítségével történik.

 • Ha terhes, szoptat vagy gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével.
 • Az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásokról konzultáljon szakemberrel.
 • A sztatinterápiát érdemes kiegészíteni egészséges étrenddel és megfelelő mennyiségű testmozgással.

A sztatinok lehetséges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a sztatinoknak is vannak mellékhatásaik. Az itt jelzett mellékhatások általánosak, az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A sztatinok leggyakoribb mellékhatásai:

Bár ritkán fordul elő súlyos mellékhatás, ha az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul értesítse orvosát:

 • izomgyengeség,
 • vesefunkció-romlás,
 • emelkedett májenzimértékek, sárgaság, sötét vizelet.

Az izomfájdalom gyógyszer okozta izomkárosodást, izompusztulást jelezhet, amely súlyos esetben vesekárosodáshoz vagy veseelégtelenséghez vezet, amely sztatinintolerancia vagy egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás esetén jöhet létre. Ilyen esetben a dózis csökkentésére vagy a kezelés váltására van szükség.

A sárgaság és a sötét vizelet májkárosodás jele lehet, amely súlyos, azonban általában ritka és visszafordítható mellékhatás a sztatinok esetében. A jelenség dózisfüggő.

Amennyiben úgy érzi, hogy nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni. A mellékhatás gyanújának bejelentése az alábbi módokon történhet:

1. Internetes jelentő felületen keresztüli (online) bejelentés:

Online mellékhatás-bejelentő felület elérési útvonala betegek számára

Az online bejelentő felület elektronikusan kitölthető, a mellékhatás-bejelentés egy kattintással, egyszerűen továbbítható az OGYÉI-nek. Amennyiben lehetősége van rá, kérjük, ezt a bejelentési módot válassza!

2. Nem interneten keresztül bejelentés:

Amennyiben nem az internetes felületen szeretne bejelentést tenni, akkor letölthető egy mellékhatás-bejelentő lap.

A letölthető bejelentőlap elektronikusan vagy kinyomtatás után kézzel is kitölthető, és az OGYÉI részére e-mailben, faxon vagy postai úton küldhető vissza az alábbi elérhetőségek valamelyikére.

3. Bejelentőlap nélküli bejelentés:

Természetesen a bejelentőlap kitöltése nélkül, a rendelkezésre álló információk eljuttatásával is jelenthet a hatóság számára a fenti elérhetőségek bármelyikén.

A sztatinok és egyéb gyógyszerek, étrend-kiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, a sztatin alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.

A sztatinok bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

A sztatinok a leggyakrabban az alábbi hatóanyagokkal lépnek kölcsönhatásba:

 • fibrátok (fenofibrat, gemfibrozil): egy másik, a vér lipidszintjét csökkentő gyógyszercsoport, amely a sztatinokkal együtt szedve megnöveli az izomkárosodás és a következményes vesekárosodás kialakulásának esélyét (azonban bizonyos kórállapotokban elengedhetetlen a két gyógyszercsoport kombinálása);
 • bizonyos antibiotikumok (erythromycin, chlarithromycin) és gombaellenes készítmények (itrakonazol, flukonazol): a sztatinok vérszintjét emelik, ezzel pedig a mellékhatások kialakulásának esélyét fokozzák;
 • antikoagulánsok („vérhígítók”): a sztatinok hatását enyhén fokozhatják;
 • bizonyos immunszuppresszív szerek (cyclosporin): a sztatinok vérszintjét emelik, ezzel pedig a mellékhatások kialakulásának esélyét fokozzák.

Ha sztatint szed, az alkoholfogyasztást kerülje!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterinnél milyen ételeket, italokat érdemes kerülni? A dietetikus válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterinszint

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához