Ezeket látta már?

Mire jó (még) a fogamzásgátló?

hasfajas

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták svéd kutatók szerdán közzétett tanulmányukban.

A 30 éven át tartó követéses egészségügyi kutatásba több mint 1400 svéd nőt vontak be, akik 1962-ben, 1972-ben vagy 1982-ben születtek.

Mire jó (még) a fogamzásgátló?

A résztvevőket 19 évesen kérdezték ki először, majd öt évvel később, 25 éves korukban újra válaszoltak a felmérés kérdéseire. Azok, akik szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát szedtek, menstruációs fájdalmaik jelentős csökkenéséről számoltak be. Az életkor előrehaladásával egyébként is csökkentek valamelyest a fájdalmak, de ez függetlennek mutatkozott a pirulák szedésétől.

Ingela Lindh kutatásvezető, a Göteborgi Egyetem munkatársa és csoportja tanulmányát a Human Reproduction című szakfolyóiratban tette közzé.

2007-ben és 2009-ben jelent meg két tanulmány, amelyben áttekintették a fogamzásgátló tabletták hatását a menstruációs fájdalmakra. Ezek szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy hiányzanak a témában a randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálatok, melyek a klinikai kutatások "aranystandardjai".

A most közzétett dolgozat szerzői úgy vélik, hogy eredményük határozott választ adhat a kérdésre. A követéses vizsgálat kivételesen hosszú ideig gyűjtötte az önkéntesek adatait, akik saját magukhoz viszonyítva állapíthatták meg a tablettaszedés hatását.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához