Ezeket látta már?

Nincs gyógyszer a betegségemre, elkészítheti a gyógyszerész?

birinyi_peter_portre

A 2015-ös Év Gyógyszerésze, Dr. Birinyi Péter szerint igen, sőt, vallja, hogy a gyógyszerészek hivatásának fontos része a gyógyszerkészítés. Belvárosi patikájából már nem egy hiánypótló gyógyszer indult el a szabadalmaztatás felé. Vajon kinek és hogyan tud gyógyszerrel segíteni a gyógyszerész? - beszélgetésünkből ez is kiderült.

A budapesti Mikszáth Gyógyszertár ránézésre olyan, mint a többi patika, de a tára mögötti (feletti) falak igazi kis laboratóriumot rejtenek. Itt készülnek az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, vagyis a patikus által kikevert pilulák, tabletták, porok, kúpok, oldatok, kenőcsök stb.

A patika laborja, itt készülnek a magisztrális gyógyszerek Dr. Birinyi Péter, a Mikszáth-téri patika tulajdonosa Forrás: EgészségKalauz

Bár a "magizás" ma már egyre ritkább, nem is annyira jövedelmező a patikákban, de dr. Birinyi Péter, gyógyszerész szerint a gyógyszerésznek erről "van papírja", tehát feladata a páciensek gyógyszerelési problémáira megoldást találni.

A fiatal gyógyszerész nem titkolt célja, hogy minden olyan beteg megfelelő gyógyszerhez jusson, akinek ritka betegsége van, és speciális gyógyszerkészítményre van szüksége – ráadásul elérhető áron. Ők ugyanis a gyógyszergyáraknak nem jelentenek nagy piacot, így többnyire a problémájukra nincs elérhető készítmény. Ezeknek a betegeknek segíthetnek egyedi fejlesztésű gyógyszereikkel a gyógyszerészek.

Persze, a gyógyszerész nem orvos. Saját jogon nem állíthat fel diagnózist, és nem keverhet titokban semmit a laborban. Gyógyszert csak orvossal egyeztetve, az OGYÉI többkörös engedélyezési procedúráját kipipálva kezdhet fejleszteni és szabadalmaztatni.

De úgy tűnik, ez nem is olyan ördögtől való munka, hisz Péternek már több, saját gyógyszere is van (konkrétan 160 féle).

Hogyan indult a "magizós" karrier?

2010-ben bement hozzájuk egy Wilson-kórban szenvedő, várandós kismama, és elmondta, hogy sehol nem kap a betegségére olyan gyógyszert, amit a terhesség mellett is szedhetne.

A Wilson-kór ritka genetikai betegség, amit a réz toxikus felhalmozódása okoz.

"Amikor valaki segítségért fordul hozzánk, onnantól felelősséggel tartozunk érte" – nyilatkozta Péter, így tehát fejébe vette, hogy megoldja a problémát. Ez olyan jól sikerült, hogy létrehozott egy új szert a Wilson-kór terápiájára. Akkor még csak annyit tudott a Wilson-kórról, hogy az egyfajta rézanyagcsere-zavar, viszonylag ritka betegség, Magyarországon kb. 200 embert érinthet. Utánaolvasott, megnézte a nemzetközi ajánlásokat, felvette a kapcsolatot a magyar specialistával. Annyi bizonyos volt, hogy a cink-acetát a legjobb hatóanyag, idehaza viszont nem volt elérhető.

Kérelmet írt a magyar hatóságnak, a GYEMSZI-OGYI-nak, hogy engedélyezze nagykereskedőn keresztül, külföldről beszerezni az alapanyagot. Miután megkapták a zöld jelzést, elkezdték magisztrális körülmények között előállítani a készítményt. Ráadásul a külföldinél hatékonyabb, nyújtott hatású gyógyszert fejlesztettek ki, amely a bélrendszerből sokkal jobban felszívódik.

"A kezelésben mindez hatalmas előrelépést jelentett. Akár elsődleges, akár másodvonalbeli terápiaként alkalmaztuk, egy-két hónapon belül látványos javulást tapasztaltunk a betegek állapotában, mind fizikálisan, mind a laborparaméterek tekintetében. A hivatal is sikertörténetként értékeli az új terápiát, amely 2011 óta valamennyi Wilson-kórban szenvedő beteg számára elérhető" - hangsúlyozta a gyógyszerész.

A patika laborja, itt készülnek a magisztrális gyógyszerek A patika laborja, itt készülnek a magisztrális gyógyszerek Forrás: EgészségKalauz

De kifejlesztett már lipidpótló szemcseppet is, valamint katéterezéshez egyadagos katétercsúsztató nyákot, de említhetnénk a Helicobacter pylori második vonalbeli terápiájára alkalmas bizmutsót vagy épp egy antibiotikumot is.

A debreceni katedrát gyógyszerkészítésre cserélő gyógyszerész ma már 160 féle saját fejlesztésű gyógyszerrel büszkélkedhet, ebből 30 bekerült a szabványos vényminták gyűjteményébe, így ezeket a receptúrákat az ország valamennyi gyógyszertárában el tudják majd készíteni.

Ugye nem csoda, hogy 2014-ben ő lett az Év gyógyszerésze, és hogy 2017-ben innovációs díjat vehetett át?

Azt mondja, csak azért nem lett orvos, mert nem bírja a vért. De kezdettől fogva az a célja, hogy segítsen a hozzá forduló betegeknek, ezt pedig az orvostudomány, a biológia, a kémia és a fizika ötvözésével gyógyszerészként hatékonyabban tudja elvégezni.

Bár ma sokan tekintenek úgy a patikára, mint egy szupermarketre,dr. Birinyi Péter azonban hisz abban, hogy ha a gyógyszerészek megosztják egymással a tudást, akkor értéket teremtenek a patikákban, amivel az emberek gyógyulását tudják segíteni– és nemcsak a Mikszáth tér környékén, hanem bárhol az országban.

Tehát visszautalva a címben feltett kérdésre: igen, fordulhatunk egyedi gyógyszerigénnyel a gyógyszerészhez. Nem minden gyógyszerésznek van laborja és nem mindegyik patika képes gyógyszerfejlesztésre, de a tájékozódásban iránytűként szolgálhat az Év gyógyszerésze kitüntetés, amellyel a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége a szakmai kiválóságot díjazza. A díjazottak ajtaján érdemes kopogtatni...

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához