Ezeket látta már?

Őszi kikerics: új rákgyógyszer lehetősége?

2011.09.14. Módosítva: 2015.11.04.

Hamarosan megkezdődhetnek az őszi kikerics felhasználásával készült új rákgyógyszer klinikai vizsgálatai - számolt be e fontos hírről a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A Bradfordi Egyetem munkatársai eredményeiket részletesen a Cancer Research című szakfolyóiratban ismertették.

Őszi kikerics: új rákgyógyszer lehetősége?

A Nagy-Britanniában honos őszi kikerics (Colchicum autumnale) gyulladást csökkentő hatását már a korai gyógynövényregiszterekben feljegyezték. Ezt a hatást a colchicin nevű vegyület váltja ki, amely az ún solid tumorok ellen hatékony, ám a test egészséges szövetei számára mérgező. Daganatterápiás alkalmazása ezért igen korlátozott volt eddig.

A bradfordi kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk a molekula szerkezetét, hogy a vegyület inaktív legyen a testben egészen addig, amíg el nem éri a daganatot. Amikor azonban a ráksejtekhez ér, ott tönkreteszi a tumort ellátó ereket, így a daganatot valósággal kiéhezteti.

Ezt a megkülönböztetést az teszi lehetővé, hogy minden tumor termel olyan enzimeket, amelyek eredeti feladata a környező sejtek lebontása lenne, hogy a daganat növekedhessen. A módosított vegyülethez egy fehérjét kapcsoltak, amely ártalmatlanná teszi azt az egészséges szövetekben, a solid típusú daganatokban termelődő enzim azonban visszaállítja az eredeti, mérgező molekulát.

A szelektív módszer az állatkísérletekben már hatékonynak bizonyult, valamennyi egér jól reagált a szerre. A kutatók azt remélik, hogy a humán klinikai vizsgálatok is megkezdődhetnek 18 hónapon belül a leeds-i St. James Kórházban.

Forrás: MTI