Ezeket látta már?

Tüdőrák esetén különösen vigyázzon az antioxidánsok szedésével

tüdőrák tüdődaganat antioxidánsok hatása

Daganatos betegeknél különös óvatossággal kell eljárni, ha étrend-kiegészítők, vitaminok, antioxidánsok alkalmazásáról van szó.

Szedhetnek-e antioxidánsokat a daganatos betegek?

Általános szabályok nincsenek, ugyanakkor egyre több kutatási eredmény mutat rá arra, hogy az antioxidánsok ellene hathatnak a természetes védőmechanizmusoknak és a tumoros sejtek migrációját és invázióját, vagyis a daganatos szétterjedését, az áttétek kialakulását segíthetik elő.

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Vagyis, hiába akar jót a beteg és a hozzátartozó, az antioxidáns vitaminok (A-, C- és E-vitaminok) és vegyületek (például N-acetilcisztein, polifenolok) szedése akár ronthat is a daganatos beteg állapotán. A tanács változatlan: a kezelőorvost kell megkérdezni arról, hogy mikor, milyen étrend-kiegészítőt szedhet a beteg és milyen adagolási séma javasolt számára.

Használnak vagy ártanak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetbeni hatása meglehetősen Janus-arcú. Attól függően, hogy azokat ki, mikor, milyen dózisban adagolja, a kimenet különböző lehet. Számít, hogy megelőzésről van-e szó, vagy már kialakult daganata van a betegnek, esetleg éppen kemoterápiás kezelésben részesül-e.

A megelőzésben fontos szerep hárul az antioxidánsokra

Régóta ismert, hogy a daganatok kialakulásában a szabad gyökös mechanizmusok szerepet kapnak. Vagyis, a napsugárzás ultraibolya sugarai, a dohányfüst, a vírusos vagy bakteriális fertőzések, illetve a stressz által generált szabad gyökök daganatok kialakulását segítik elő.

Ha antioxidánsokat alkalmazunk, akkor a szabad gyökök okozta károsodások kivédhetők lehetnek, és akár csökkenthető a rákos megbetegedések rizikója is. Ebben az esetben az antioxidánsok egyértelműen kedvező hatásúak, hiszen hozzájárulhatnak a daganatok kialakulásának a megelőzéséhez. Lényeges tehát, hogy C-vitaminban dúsan táplálkozzunk, megfelelő legyen az E-vitaminnal való ellátottság, és bejussanak a szervezetbe a polifenolok, azaz a vöröses, illetve fekete bogyós gyümölcsök értékes antioxidánsai.

Már kialakult daganatnál az antioxidánsok éltethetik a tumort és elősegíthetik annak aterjedését

Ha már kialakult a daganat, akkor egészen más a helyzet az antioxidánsok adásának a megítélésében. A Göteborgi Egyetem kutatói például már közel 10 éve igazolták azt állatkísérletesen, hogy az antioxidánsok adagolása a tüdődaganat progresszióját gyorsítja.

Más kutatócsoportok bőrrákos egereknél mutatták ki azt, az N-acetil-cisztein antioxidáns adása következtében duplájára nő a nyirokcsomó daganatok kialakulásának az esélye.

2023-at írunk és még mindig gyermekcipőben jár a tudomány, ha azt a kérdést kell megválaszolni, hogy szedjünk-e antioxidánst daganatos betegként, vagy inkább mondjunk le róla.

Mindezek ellenére a kutatások töretlenül folynak, és idén is újabb eredményekkel gazdagodtunk: kimutatták, hogy az antioxidánsok milyen módon erősítik a tüdődaganatok súlyosabb stádiumba való lépését.

Kiderült, hogy a tüdődaganatok tovaterjedésének a kulcsa új erek képzése, azaz az angiogenezis. Ezt az ér-újraképződési folyamatot befolyásolja egy úgynevezett BACH1-transzkripciós faktor, amely nagyon érzékeny az oxidáns-antioxidáns egyensúlyra, és antioxidánsok jelenlétében az angiogenezisnek, vagyis a tumor további terjeszkedésének kedvez. Összességében azt mutatták ki, hogy már kialakult tüdődaganatnál negatív hatású lehet az antioxidánsok fokozott jelenléte.

Nincs általános szabály, kérdezze meg a kezelőorvosát!

Azt, hogy egy daganatos beteg szedhet-e antioxidánst (pl. C-, illetve E-vitamint, karotinoidokat vagy polifenolokat) mindenképpen a kezelőorvossal kell egyeztetni. Függ a tumor típusától, a beteg állapotától és a kezelés stádiumától is, hogy javallott vagy ellenjavallott egy adott készítmény.

Lehetséges, hogy a kemoterápia alatt kerülendő egy bizonyos antioxidáns, majd ugyanaz a daganatellenes készítmény alkalmazásának abbahagyása után javasolt lehet. Fontos a dózis is: míg kisebb dózisban adva kedvező (azaz antioxidáns) hatású lehet egy készítmény, előfordulhat, hogy túl nagy dózisban alkalmazva ugyanezt a szert annak a hatása átcsap a nem kívánt, ún. prooxidáns irányba.

Fokozottan érvényes tehát a tanács: Kérdezze meg kezelőorvosát!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganatos betegségek: ezért mennek szembe az antioxidánsok a kezelésekkel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészséges életmód

Források

(1) Science Translational Medicie

(2) PubMed

(3) The Journal OÍd Clinical Investigation

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához