Ezeket látta már?

Utazási betegség: gyógyszerek, gyógynövények a gyógyszerész ajánlásával

utazási betegség, hányás, fejfájás

Akár közúton, akár vízi úton rendkívül kellemetlenné teheti az utazást a hányingerrel, hányással, rossz közérzettel jelentkező utazási betegség, idegen szóval a kinetózis.

Az utazási betegség változatos tünetekkel jelentkezhet, mint amilyen a hányinger, a hányás, a szédülés, a fejfájás, a sápadtság, a fokozott nyálelválasztás, a hideg verejtékezés, az étvágytalanság és a szagérzékenység.

Mi váltja ki a kellemetlen tüneteket?

A legelfogadottabb magyarázat szerint a kinetózis oka az aktuális és a várt mozgásstimuláció közötti szenzoros konfliktus vagy téves illesztés. Ez az jelenti, hogy a szemből és a belső fülben található egyensúlyszervből az agyba beérkező információk között ellentmondás alakul ki. Ez könnyen megtörténhet akkor, ha az olvasgató utas a szemével nem tapasztal mozgást, mert például az okos telefonját vagy a laptopját nézi, miközben egy nagy sebességgel haladó autóban vagy egy imbolygó hajóban ül. Az egyik érzékszerv (a szem) nem jelez mozgást, míg a másik (az egyensúlyszerv) igen; mindez egy olyan összezavart érzékeléshez vezet, aminek az eredménye a hányinger, a hányás és a rossz közérzet.

Az információtechnológia fejlődése, az okos telefonok, tabletek, e-bookok és egyéb, az utazások során használt készülékek rohamos elterjedése még gyakoribbá teheti a kinetózist. Egy vizsgálat például rámutatott arra, hogy az utazás során nézett 3D-filmek gyakrabban provokálnak kinetózist, mint a hagyományos kétdimenziósak.

Milyen gyógyszert ajánlhat az expediáló gyógyszerész?

A kinetózis gyógyszeres kezelésének az alapkövét az évtizedek óta ismert, régi típusú antihisztaminok jelentik. Érdekes módon a modern, úgynevezett második generációs antihisztaminok - például loratadin, fexofenadin, cetirizin hatóanyagok - bevétele a kinetózisos panaszoknál nem vezet eredményre.

Felnőtteknek elsőként ajánlhatók a dimenhidrinátot tartalmazó gyógyszerek (tabletták vagy kúpok). A tabletták, a lenyelési nehézség miatt, csak hat éves kor fölött alkalmazhatók; a hat évesnél fiatalabbak számára végbélkúpként adható dimenhidrinát.

Az optimális gyógyszerhatás érdekében az első gyógyszeradagot - legyen szó akár tablettáról, akár kúpról - az utazás megkezdése előtt körülbelül fél órával kell bevenni, vagy a végbélbe helyezni. Tudni kell, hogy ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásaként álmosság, bágyadtság jelentkezésére lehet számítani; erre különösen a volánnál ülő személyeknek kell odafigyelni. Több külföldi patikában a kinetózisra szkopolaminos tapaszokat kínálnak, amik használata szintén enyhítheti a panaszokat, de ilyen gyógyszerek hazánkban nem kaphatók.

Mi is tehetünk az utazási betegség ellen! fejfájás, utazási betegség, hányás Forrás: Shutterstock

Alternatív gyógymódok

A gyógynövények közül a gyömbérnek lehet kedvező hatása, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban általában csak enyhe hatást jeleznek.

Bár egyes klinikai vizsgálatok a P6 akupresszúrás pont stimulálásának a pozitív hatásáról számolnak be, de egyelőre az akupresszúra, az elektro-akupunktúra, illetve a kellemes illatok utazási betegséget enyhítő hatása sem bizonyított.

Emellett, az utazással együtt járó kellemetlenségek mérséklésére homeopátiás szerek is vannak gyógyszertári forgalomban.

Természetes gyógymódok hányinger ellen

Jó tanácsok hányinger, hányás ellen

  • A kellemetlen tünetek elkerüléséhez fontos a látott és az egyensúlyszerv által érzékelt mozgás összehangolása, ami úgy valósítható meg, ha az utazó a stabil horizontot nézi (nem pedig könyvet olvas vagy a mobilján pötyög).
  • A megfelelő helyválasztás is segíthet: a buszban lehetőleg elöl, a hajóban középen, a repülőgépen a géptörzs területén célszerű ülni, mert ezeken a helyeken érezhető legkevésbé a mozgás.
  • Az utazás megkezdése előtt elfogyasztott kis mennyiségű étel segíthet elkerülni az émelygést.
  • Célszerű minél több pihenőt beiktatni az utazás során, és ezek alatt javasolt a friss levegőn kicsit mozogni, sétálni.

Dr.Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz