Ezeket látta már?

Vényköteles lesz az Algoflex Forte is: túl sok benne az ibuprofén

vényköteletes, Algoflex Forte, gyógyszer

Vénykötelessé válnak azok a gyógyszerek, amik adagonként 600 vagy 800 mg ibuprofént vagy 300 mg dexibuprofént tartalmaznak. Ibuprofénes gyógyszerből a megengedett napi adag maximum 1200 mg lehet.

Sokkolta a patikákat és a gyógyszergyárakat, hogy egy készülődő rendelet szerint a fájdalom- és lázcsillapításra alkalmazott, szájon át szedendő ibuprofénes gyógyszerek közül csak azok maradnak a jövőben vény nélkül is megvásárolhatók, amik akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak, és amelyeknél a megengedett legmagasabb napi adag 1200 mg. Az ennél magasabb dózisok adása ugyanis fokozott szív- és érrendszeri rizikóval jár, ami orvosi kontroll melletti gyógyszeralkalmazást tesz szükségessé.

Mi az az ibuprofén és miért veszélyes?

Az ibuprofén az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok (NSAID) csoportjába tartozó gyógyszervegyület. Az ibuprofént közel 60 éve alkalmazzák világszerte a láz csillapítására, a legkülönfélébb fájdalmak enyhítésére és a gyulladás csökkentésére. Hazánkban is jelentős mennyiségben vásárolnak a betegek ibuprofénes gyógyszereket, ha például a fej- vagy fogfájás, az ízületi fájdalmak, a menstruációval járó fájdalom csillapítása, a náthával, influenzával járó gyulladás és fájdalom leküzdése vagy a láz csillapítása a cél. Jelenleg hazánkban szinte kizárólag vény nélküli forgalomban vannak az ibuprofénes gyógyszerek, többek között az ibuprofénes tabletták, szuszpenziók, pezsgőgranulátumok és krémek. 

A gyógyszerek adagonként változó mennyiségben tartalmaznak ibuprofént, vannak tablettánként 200, 400, 600 illetve 800 milligrammot tartalmazó patikaszerek is. A magasabb hatóanyag-tartalmú, „erősebb” (idegen szóval „forte”) készítményeket elsősorban erős fájdalom esetén, tipikusan ízületi, reumatikus fájdalmaknál alkalmazzák a betegek.

Dózisfüggő szív- és érrendszeri kockázat

Az elmúlt évek klinikai vizsgálatai rávilágítottak arra, hogy az ibuprofén szedése – dózistól függően – a szív- és érrendszeri mellékhatások emelkedett rizikójával jár. Hasonlóképpen, mint az más NSAID-oknál is tapasztalható, az ibuprofén adagolása a szívinfarktus és a stroke emelkedett kockázatával is kapcsolatba hozható. Leszögezendő, hogy a hangsúly a dózison van. 

Mint azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is megállapította: „Az ibuprofén legfeljebb napi 1200 mg-os dózisának – ami a szájon át szedhető vény nélkül kapható (OTC) készítmények esetében a legmagasabb általánosan alkalmazott adag az Európai Unióban – alkalmazása esetén nem tapasztalható a kardiovaszkuláris kockázat növekedése”. 

A magasabb ibuprofén dózisok azonban a nem kívánatos szív- és érrendszeri események fokozott kockázatával társulnak. Magasabb összdózisok alkalmazására elsősorban ízületi, reumatikus megbetegedésekben szenvedőknél kerül sor. Esetükben indokolt a receptre való felírás és az azzal járó orvosi felügyelet. 

Így néz ki az Algoflex Forte. Így néz ki az Algoflex Forte. Forrás: shutterstock.com

Melyik ibuprofénes szerek lesznek vénykötelesek?

Vénykötelessé válnak tehát azok az ibuprofénes gyógyszerek, amik adagonként 600 vagy 800 mg ibuprofént (vagy 300 mg dexibuprofént) tartalmaznak, illetve amelyek alkalmazása reumatikus kórképek kezelésére javallt. 

Megjegyzendő, hogy számos Európai országban ennél szigorúbb szabályozás van érvényben. Dániában például csak az adagonként 200 mg ibuprofént tartalmazó gyógyszerek érhetők el vény nélküli forgalomban.

Van mellékhatásmentes gyógyszer? Kattintson tovább, és kiderül!

Az EMA ajánlásával összhangban lép az OGYÉI

Az EMA ajánlásával összhangban Magyarországon is változások várhatók az ibuprofénhez vény nélkül vagy vényre történő hozzájutást illetően. Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt ad ki az érintett ibuprofénes készítményekről és a módosítás hatályba lépésének időpontjáról.  

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: OGYEI

Forrás: egeszsegkalauz.hu