Ezeket látta már?

Vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése: reggel vagy este jobb bevenni?

vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése reggel este

Évekig tartotta magát az a nézet, miszerint a vérnyomáscsökkentőket este a leghatékonyabb bevenni, azonban az erre vonatkozó kutatások megcáfolják, hogy egységesen ez lenne a legjobb megoldás.

Arról már régóta van tudomásunk, hogy a szívbetegségek előszobája lehet a magas vérnyomás, éppen ezért, akinél megállapította az orvosa, kezelni szükséges. A kezelés gyógyszerekkel történik, és persze, az életmódunk is nagyban hozzájárul a vérnyomás kordában tartásához. Évekig tartotta magát az a nézet, miszerint a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket este a leghatékonyabb bevenni, azonban az erre vonatkozó kutatások megcáfolják, hogy mindenkinél, egységesen ez lenne a lehető legjobb megoldás.

A kutatások során - amit a briteknél végeztek - 21 ezer személyt vizsgáltak, akik napi legalább 1 szem gyógyszert szedtek. Az Edinburgh-i, a Dundee-i, a Glasgow-i és Oxfordi Egyetemek, az Imperial College London és a Queen Mary University of London szakemberei több mint 5 éven keresztül kísérték a résztvevőket.

A csoport egyik fele este, a másik reggel vette be a vérnyomáscsökkentőt, és a kutatás ideje alatt azt figyelték a kutatók, hogy melyik esetben nőtt a stroke, az infarktus és más, a magas vérnyomáshoz köthető betegségek száma. Az eredmények kiértékelése után azt állapították meg, hogy nagyjából ugyanannyi személynél alakult ki betegség a reggeli és az esti csoportban.

Az eredmények alapján a legjobb, ha mindenki az szerint veszi be a gyógyszerét, ahogy az orvosával megállapodtak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A szemünk is jelzi, ha magas a koleszterinszintünk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához