Ezeket látta már?

Nemcsak szex – gátizomtorna férfiaknak!

A hölgyek körében jól ismert intimtorna, gátizomtorna igen hasznos inkontinenciás panaszok esetén, a szülés utáni és a változókori időszakban. Jótékony hatású a szexuális életre, ez is köztudott. Az azonban talán nem, hogy férfitársaink is nyerhetnek a gátizomtornával, pl. vizelettartási zavarok, prosztatagondok esetén. Ha szexuális életük is javul ezáltal – az már tiszta nyereség!

Férfiaknál előforduló panaszok

Nemcsak szex – gátizomtorna férfiaknak!

Vizelettartási zavarok

Prosztata túltengés

Prosztataműtét utáni problémák

Stressz- és sürgősségi inkontinencia

A vizelettartási zavarok általában ritkábbak, mint a nőknél, mivel a férfi húgycső sokkal rögzítettebb, és a kettős (külső-belső) záróizom-mechanizmus is erősebb, mint a nőknél. A gát izomzata is vastagabb, erősebb, és nincs olyan sérülési lehetőségeknek kitéve, mint a szülés. Ha mégis kialakul valamilyen ok miatt vizelettartási zavar férfiakban, az nem csekély lelki és szociális problémákat okozhat.

Ötven év felett nagyobb a húgyúti fertőzés veszélye, és fokozatosan előjönnek a prosztata-problémák. Lássuk sorban!

Prosztata-megnagyobbodás

Idősebb korban (de már 50 év feletti kezdettel) egyre gyakoribbá váló jóindulatú jelenség, 70 felett már a férfiak kb. 80%-ában előfordulhat. Vizelettartási probléma abból adódik, hogy az elváltozás a prosztatán áthaladó húgcsövet nyomja, és megnyújtja egyben. Milyen tünetek lehetnek?

Elhúzódó, nehéz hajnali vizelés, vékonysugarú vizelet, nem teljes a hólyagkiürülés (hasi feszülés észlelhető) vizelés utáni csöpögés, elakadó vizelet. Korai fázisban gyógyszerekkel jól kezelhető (ezeket gyakran látjuk a tv-ben, másutt), később, súlyosabb esetben műtét is szóba jöhet a prosztata megkisebbítésével.

Általában fontos, hogy urológus végezze a vizsgálatot, és ő döntsön arról milyen kezelést kapjon a beteg. Fontos az esetleges rosszindulatúság felismerése – vagy éppen kizárása.

Prosztataműtét után

Ha vizelési zavar jelentkezik, az alsó húgyúti gyulladást keresi az orvos. A záróizom működése, a hólyagműködés zavara is okozhat ilyenkor vizelési problémákat. A regeneráció lassú folyamat, ehhez nagy türelem szükséges.

Stressz-inkontinencia

Radikálisabb prosztataműtét után a záróizmok, beidegzés károsodhat, csak akkor jellemző ha mind a külső – mind a belső záróizom működése romlik.

Sürgősségi inkontinencia

A hólyag fokozott ingerlékenysége okozza, főként gyulladások kapcsán (prosztata gyulladás, hólyaghurut), esetleg kő, daganat, vagy Parkinson-kór, szklerózis multiplex.

A kivizsgálás menete

Az orvos kikérdezi a beteget (kórelőzmény)

Vizelési napló

Vizelési panaszok és az életminőség

Fizikális vizsgálat (has, végbél)

Egyéb betegségek

A vizelet vizsgálata, esetleg tenyésztés

Műszeres vizsgálatok (uroflowmetria stb.)

Hogyan kezelhető a férfiak vizelettartási zavara?

Általában minden esetben fontos a záróizmok erősítése, a medencefenék tornája – a gátizomtorna. Természetesen az életmódváltoztatás, hólyagtréning, gyógyszeres kezelés, elektroterápia, az esetleges műtét is felmerül adott esetben.

És a gátizomtorna?

Ezeket a gyakorlatokat mutatjuk be részletesen.

forrás: Tápainé - Kovácsics - Friedrichné: Gátizomtorna (Képzett Beteg Könyvek)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához