Mindenki ezt nézi most!

Így alakítsuk át az otthonápoláshoz a szobát: ezekre lesz szüksége!

Így alakítsuk át az otthonápoláshoz a szobát: ezekre lesz szüksége!

Elkerülhetetlen, hogy a lakásunkat az otthon ápolt hozzátartozónk igényeihez igazítsuk. Mutatjuk, hogyan alakíthatja át úgy az otthonát, hogy az biztonságos és praktikus is legyen!

Mielőtt kialakítjuk a gondozott szobáját ezeket gondoljuk végig

Mielőtt bármihez is nekilátunk, a következő kérdéseket vegyük végig:

  • A legfontosabb szempont természetesen az, milyen súlyos a hozzátartozónk állapota, mit képes önállóan megtenni, és mit nem. Lehet, hogy teljesen ágyhoz kötött, és nem is tud felkelni, de az is előfordulhat, hogy csak a megszokottnál több segítségre van szüksége.
  • „Csak” lábadozik, és viszonylag rövid időn belül visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, vagy hosszabb ideig tartó ápolásra kell felkészülnünk?
  • Vannak-e olyan speciális, nagyobb helyigényű eszközök, melyeket el kell helyeznünk a gondozott környezetében?

Mindenképpen egyeztessünk a kezelőorvossal arról, milyen speciális eszközökre lehet szüksége gondozottunknak!

Hol, milyen legyen a gondozott szobája?

Ideális esetben a gondozott többé-kevésbé szeparálható, de másoktól nem túlságosan távoli szobában kapjon helyet. Függetlenül az életkorától vagy az egészségi állapotától, neki is jár az egyedüllét, és lehet, hogy kifejezetten igényli is ezt. Ugyanakkor ne legyen távol a családjától, szeretteitől, a magány csak még tovább ronthatja az állapotát. Gondozóként is célszerű, ha a közelünkben van, hiszen valószínűleg sok tennivalónk lesz a gondozott mellett. Kétszintes házban célszerű, ha a földszinten helyezzük el a gondozottat.

A gondozott ágya legyen egyszemélyes (90-100 cm széles) könnyen megközelíthető, körüljárható, esetleg mozgatható. Ha arra számítunk, hogy a hozzátartozónk hosszabb ideig lesz ágyhoz kötve, nélkülözhetetlen lehet egy kényelmes, speciális matrac, melynek segítségével csökkenteni lehet a felfekvések kialakulásának kockázatát. Amennyiben lehetőségünk van rá, szerezzünk be állítható magasságú, emelhető ágyat. Ez persze nagyobb kiadás, de sok helyen bérelhető, kölcsönözhető is speciális betegágy. A kisebb ágy az ágyneműcserét, az öltöztetést, mosdatást is megkönnyíti. Lehetőség szerint helyezzük el az ágyat az ablak közelében, de úgy, hogy a gondozott ne legyen huzatban!

Tegyünk egy asztalkát, éjjeliszekrényt az ágy mellé, rajta a szükséges gyógyszerekkel, ivóvízzel, papír zsebkendőkkel és egyéb fontos tárgyakkal. Tegyünk a gondozott számára elérhetővé kis csengőt, mellyel segítséget kérhet. Ha gondozottunk demenciával küzd, zavart, esetleg kisgyerek, a gyógyszereket helyezzük el tőle távolabb, ahol nem érheti el!

Ha a gondozott nem ágyhoz kötött, tegyünk a szobájába egy kényelmes karosszéket is. Helyezzünk el plusz ülőalkalmatosságot az esetleges látogatóknak is.

A szobát, lakást a lehető legjobban akadálymentesítsük! Távolítsuk el a földről a kisebb szőnyegeket, melyeken könnyű megcsúszni, helyezzük át a drótokat, vezetékeket, melyekben megbotolhat a gondozott. Rendszeresen szellőztessünk, takarítsunk, a gondozott szobáját gyakrabban porszívózzuk és mossuk fel! Bizonyos esetekben (például ha a gondozott fertőző beteg) naponta akár többször is szükséges lehet a fertőtlenítés!

Legyen elérhető a gondozott ágya mellett egy biztonságosan rögzített, megfelelő fényt adó lámpa (pl. olvasáshoz). Célszerű egy kisebb, tompább fényt adó éjszakai lámpát is beszerezni. Különösen fontos lehet ez, ha a gondozott hajlamos éjszakánként felkelni, felriadni, illetve, ha nem a megszokott környezetében, otthonában gondozzuk.

Étkezéshez vagy más tevékenységekhez ágytálcára, esetleg speciális asztalkára is szükségünk van. Ha a gondozottnak nehezebben mennek a finom mozdulatok, a vastagabb nyelű evőeszközöket könnyebb használni.

Ne feledjük, otthon ápolt hozzátartozónknak nagyon sokat jelenthet, ha olyan apróságok veszik körül, melyek sokat jelentenek neki, melyek tükrözik az értékrendjét, személyiségét, érdeklődését – még akkor is, ha ezek alapvetően távol állnak tőlünk. Tegyünk ki a számára kedves fényképeket, esetleg vallásos tárgyakat, szuveníreket.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

Fürdés, mosdóhasználat

Attól függően, hogy a gondozott képes-e egyedül kimenni a fürdőszobába vagy sem, gondoskodni kell a tisztálkodásról, intim higiéniáról, megfelelő vécéhasználatról. A többé-kevésbé önálló gondozottnak is nagyobb biztonságot nyújthat a zuhanyzóba állítható szék, a fürdőkád vagy zuhanyzó mellé felszerelt kapaszkodó, a csúszásgátló szőnyeg.

Ágyban fekvő betegnek szüksége lehet ágytálra. Inkontinens gondozottnál természetesen a megfelelő inkontinencia-betétekről, felnőtt pelenkákról is gondoskodni kell. A fürdetéshez, mosdatáshoz szerezzünk be legalább két nagyobb edényt, lavórt, mosdatókendőt vagy -kesztyűt.

Gondoskodjunk a gondozott kényelméről!

Az idősebbeknél gyakori a hallás, látás romlása, az pedig, ha nincs elérhető közelségben a szemüveg vagy a hallókészülék, még kiszolgáltatottabbá teheti őket, és a gondozó és gondozott közötti kommunikációt is megnehezítheti. Gondoskodjunk arról, hogy a szemüveg, hallókészülék vagy más segédeszköz mindig elérhető legyen. Rendszeresen ellenőrizzük ezek állapotát, cseréljük ki az elemeket, és tisztítsuk is meg őket.

Biztosítsuk a gondozott számára kényelmes, jól szellőző, könnyen használható öltözéket, melyet akár ő maga is képes le- és felvenni. Naponta cseréljük az alsóneműt, pizsamát, hálóinget. Arra is ügyeljünk, hogy a ruhák megfelelő méretűek legyenek, a túl bő ugyanolyan kényelmetlen, mint a szűk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gondozottnak is lehet saját stílusa, bizonyos ruhákat jobban kedvelhet, mint másokat. Igyekezzünk ezeket előnyben részesíteni.

A személyes higiéniához az ápolt külső is hozzátartozik, és sok gondozottnak kifejezetten jól esik, ha a megszokott módon fésülheti a haját, esetleg parfümöt, sminket használhat. Biztosítsuk a gondozottnak ezeket, segítsünk neki használni ezeket!

Könnyen lehet, hogy a gondozott igényli a szórakozást. Legyen elérhető a számára könyv, újság, keresztrejtvény, televízió, rádió, esetleg laptop vagy táblagép. Ha az állapota és a lehetőségeink engedik, kártyázhatunk, társasjátékozhatunk, sőt már olyan, könnyen kezelhető, nagyobb méretű kirakósokat is lehet kapni, melyek még a rosszabbul látó idősebbeknek is megfelelőek.

Forrás: EgészségKalauz