Ezeket látta már?

Rákos megbetegedés: ezzel is javulhatnának a gyógyulási esélyek

Daganatos betegség, pszichológus, rák, rákkezelés, onkopszichológia, Richter Anna Díj

Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban.

A betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnának, ha a több mint 70 új készítmény, köztük több tucat korszerű onkológiai terápia minél előbb társadalombiztosítási (tb) támogatást kapna - közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM)

Bár világszerte emelkedik a daganatos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek. Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb rákos megbetegedést az Európai Unióban. 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve csaknem hétszázat, és százezer emberből 350 ember vesztette életét a betegségben.

Az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, ennek köszönhetően az átlagos tízéves túlélési arány az 1970-es évekbeli 24 százalékról csaknem a duplájára, 50 százalékra növekedett.

Jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény - köztük több mint kétszáz immunonkológiai terápia - áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el.

Holchacker Pétert, az AIPM igazgatója szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével - amiben a megelőzést és a népegészségügyi szűréseken való részvétel növelését célzó lépéseknek köszönhetően fejlődés tapasztalható -, valamint a korszerű terápiák gyors és széles körű hozzáférésével.

Daganat: ez a vérteszt a tünetek megjelenése előtt 50-féle rákot mutathat ki - olvasson tovább!

Jelenleg ugyanis több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt, amelyek mintegy fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető - emelte ki. Amennyiben ezek is bekerülnének a tb-támogatott terápiák körébe, sok ezer magyar ember számára válnának elérhetővé az újabb onkológiai gyógyszeres kezelések - tette hozzá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához