Szponzorált tartalom

A krómhiány tünetei

#kromhiany tünetei #Krómpótlás #fáradékonyság #tünet
2019.01.28. Módosítva: 2019.01.28.

Szerencsére, rendkívül ritka, hogy valakinél súlyos krómhiány alakuljon ki, arra viszont jóval nagyobb az esély, hogy mégsem jut elegendő ebből a mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig sajnos jól érzékelhető tünetei is lehetnek.

Bár a súlyos krómhiány nagyon ritka, az enyhébb mértékű krómhiány a becslések szerint a felnőtt lakosság akár 50 százalékát is érintheti. Ez ugyan nem indokol kórházi ellátást, de jól érzékelhető tünetei lehetnek, és bizony ronthatja a szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatainak hatékonyságát.

Krómból rendkívül kevés szükséges a szervezetünk egészséges működésének fenntartásához, és sok élelmiszerben is megtalálható a króm, az elfogyasztott krómnak azonban mindössze néhány százaléka (1-3%) hasznosul, a többi kiürül.

Fontos azt is figyelembe venni, amikor a krómhiányról beszélünk, hogy az étrend, az életkor, a vitaminhiányos táplálkozás, a túl sok feldolgozott élelmiszer, sőt még a termőtalaj krómtartalma is befolyásolja, hogy mennyi króm jut a szervezetünkbe, vagyis, mekkora az esélyünk arra, hogy enyhébb hiányállapot alakuljon ki.

Milyen tünetei lehetnek a krómhiánynak?

A króm egy alapvető nyomelem, amely fokozza az inzulinműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, ezáltal javíthatja a vércukorkontrollt a cukorbetegségben szenvedő embereknél is. A hiánytünetek ezekkel a funkciókkal mind összefüggenek, lássuk részletesen.

Adjon egy helyes választ, most megnyerheti a havi krómadagot is - kattintson tovább a nyereményjátékhoz!

Mivel a krómnak nagy szerepe van a vércukorszint, a glükóz- és inzulin-anyagcsere szabályozásában, ezen keresztül pedig szinte minden anyagcsere folyamatban, ezért már enyhe mértékű krómhiány is vércukor-, és inzulinszint-ingadozásokat okozhat.

A krómhiány egyik leglátványosabb tünete a fáradékonyság és a szorongás: egyre idegesebbnek érezhetjük magunkat, a hangulatunk is hullámzóvá válhat, ezt pedig állandó kimerültségérzet kísérheti.

A stressz hatásait is nehezebben tudjuk kivédeni. Akkor is gyanakodhatunk krómhiányra, ha a korábban egyszerű feladatainkra nehezebben koncentrálunk, romlik a memóriánk, enerváltnak érezzük magunkat.

Miért fontos a króm? Kiderül videónkból!

A krómhiány emellett bőrproblémákkal, a bőr regenerációjának lassulásával is együtt járhat, a kisebb-nagyobb sebek, sérülések nehezebben gyógyulnak.

Mivel az inzulin- és vércukorszint szabályozása hatással van a testsúlyunkra, sőt az étvágyunkra is, ha ezekben jól megfigyelhető változás következik be (pl. elkezdünk hízni, gyakrabban tör ránk a hirtelen éhség, kívánjuk az édességet és a szénhidrátban gazdag ételeket stb.), akkor is érdemes elgondolkodni azon, vajon elég króm jut-e a szervezetünkbe.

Édesszájú vagyok vagy krómhiányos? Kattintson tovább és kiderül!

Fontos tudni, hogy a krómhiány sajnos ördögi körrel járhat: minél több a finomított szénhidrátot tartalmazó, feldolgozott élelmiszer az étrendünkben, annál nehezebben hasznosul a króm, ami pedig a szénhidrát-anyagcsere további problémáival járhat együtt!

A normál vércukorszint fenntartásához érdemes krómpótló kúrát tartani, ez esetben is válasszuk a magas biohasznosulású, jól felszívódó krómkészítményeket.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz