Ezeket látta már?

Bach-féle virágterápia

Harmónia a lélekben és a hétköznapokban... Az emberi szervezet test, lélek és szellem elválaszthatatlan hármassága, melynek működése csodálatos: tudatos irányítás nélkül éjjel-nappal egészségünkért, fejlődésünkért dolgozik. Senki sem koncentrál haja, körme, új szövetei "növesztésére", érzelmei "gyártására", vagy gondolatai tudatos megfogalmazására, a varázslat mégis megtörténik.

Mindennapi stresszeink

Bach-féle virágterápia

Azt mindannyian belátjuk, hogy betegségeinket fizikai tényezők sokasága okozhatja, az öröklött hajlamok, a szennyezett levegő, a nem megfelelő táplálkozás, vagy a mozgás hiánya. De ismerjük érzelmeink testünkre gyakorolt hatását is: pirultunk már el zavarunkban, remegett meg a lábunk, vagy szorult össze a gyomrunk stresszhelyzetben, sírtunk, ha megbántottak... Nyilvánvaló tehát, hogy a testünkre bizony hatással van a lélek bármely apró rezdülése, így a test gondozása mellett, elengedhetetlen a lélek ápolása is.

Az alternatív gyógyászat ágai több szelíd és holisztikus módszerrel is szolgálnak lelki harmóniánk elérésére, amelyek segítenek régi és új sérelmeink, problémáink megoldásában. Ezekkel visszatalálhatunk az érzelmi biztonság talajára, ahol a szervezet öngyógyító folyamatai is helyreállhatnak, vagyis bárki számára elérhetővé válik az egyensúly adta nyugalom. Ilyen, a növekvő önismeretet támogató módszerek többek között: a kineziológia, a művészetterápia vagy a Bach-virágterápia.

A Bach-virágterápia

Dr. Edward Bach módszere a lélek harmonizálására: a növények virágaiból készült eszenciák közvetlenül hatnak a lelkiállapotra. Rendszerében 38 virágeszencia található, amelyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek hatása hasonló a homeopátiás készítményekéhez, ám míg a homeopátia testi tünetekkel is foglalkozik, a virágterápia csak a lelkiállapottal, vagyis fizikai problémák esetén is az azokkal összefüggő, okozott vagy létrehozó érzelmekkel.

Virágválasztáshoz sokféle megoldás jöhet szóba (pl. kineziológiai izomteszt, kártyák a virágok képével, spontán választás, asztrológia stb.). Sokan alkalmazzák az intuíciós választást, mások pusztán józan ésszel és odafigyeléssel döntenek, a gyógyulni vágyó érzelmi állapotának pontos meghatározása alapján.

Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (türelmetlenségtől, féltékenységtől, dühtől, irigységtől vagy félelemtől), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, amely még akkor is sikerülhet, ha szélsőséges állapotokról van szó (bánat, szorongás, erős önbizalomhiány, stb.).

Vegyünk egy példát!

Azoknak, akik gondolkodásukban és tetteikben egyaránt gyorsak, és mindent halogatás, olykor átgondolás nélkül tesznek, gyakran türelmetlenek, mivel a lassúságot helytelennek és időpocsékolásnak tartják. Számukra pl. a nebáncsvirág eszenciája adhat lelki enyhülést, mert ez a virág az ingerlékenység, nyugtalanság állapotából a gyorsaság pozitív vetülete felé visz: az ember türelmesebbé válik, szelíd tud maradni és gyorsaságát nem feladva, hanem azt megélve, kihasználva, függetlenül, hatékonyan tud dolgozni belátva, hogy mások számára esetleg más tempó lehet a megfelelő.

Minden ember egy rá jellemző érzésvilággal rendelkezik, amelyek egy részét örömmel tudja magáénak, míg egyebeket, talán "utál magában". Valójában az érzelmek önmagukban sem nem jók, vagy rosszak, ezért személyes feladatunk nem a megszüntetésük, hanem a megismerésük, megértésük és más aspektusban való megélésük, vagyis: saját természetünk elfogadása és kezelése, egyéni habitusunk és életvezetésünk szerint.

Bach-féle virágterápia
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához