Ezeket látta már?

Ezek a legjobb téli gyógyteák - Szabó Gyuri bácsi ajánlásával

gyógytea, Szabó Gyuri bácsi

Puffadt has, kaparó torok, hólyaghurut – az orvostól kapott javallat kiegészítésére összeállíthatunk egy házipatikát olyan gyógynövényekből, amelyek a leggyakoribb panaszokra adnak megoldást.

A kamilla, a csipkebogyó, és a menta sok háztartásban ott sorakoznak a szekrényben, és megfázás, gyomorfájás vagy torokgyulladás esetén automatikusan vesszük le őket a polcról. De milyen gyógynövényeket érdemes még otthon tartanunk a gyakoribb egészségügyi panaszokra vagy megelőzésre? Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a következőket javasolja:

Gyógytea a mindennapi kellemetlenségekre

Gyulladásokra kortyoljunk kamillát, torokfájás esetén gargalizáljunk vele. A szem gyulladása esetén borogatásként használhatjuk. A cickafark számos női probléma – egyebek mellett menstruációs fájdalmak, petefészek gyulladás – megoldásában segít. "Párja" a kisvirágú füzike, amely a férfiak prosztata védőitalaként ismert. A nyírfalevél pedig a veseműködést támogatja, valamint vesekő oldására is alkalmas.

A puffadt, felfúvódott hasra a menta és az erdei málnalevél is megkönnyebbülést ad. A fehér akácvirág pedig a gyomorsavat csökkenti, de a reflux-szal küzdők is jól járnak, ha szerepel a gyógytea összeállításukban. Hasmenés, gyomor- és bélhurut esetén apróbojtorjánból készíthetünk teát. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően ez a gyógynövény szintén jól használható torokgyulladás esetén is.

A fürtös menta azon túl, hogy kellemes ízű frissítő ital készíthető belőle, erősíti immunrendszerünket, jó hatással van az emésztésre, meghűlésnél, torokfertőtlenítésre is használhatjuk. A mentafélék csillapítják a fejfájást, valamint használhatók utazási betegség esetén.

Ha gyakran vagyunk feszültek, nyugtalanok, napi 2-3 pohár citromfű tea segíti az idegek megnyugtatását.

Gyógynövények megelőzésre

Az akkut problémák megoldása mellett a gyógynövényeknek megelőző, egészségmegóvó hatásuk is van. Néhány hete töltötte be 90. évét Szabó Gyuri bácsi, akinek kedvenc gyógyteái között ott van a diólevél, a galagonya, a mezei katáng és az aranyvesszőfű is, melyeket megelőzésre heti két alkalommal rendszeresen fogyaszthatunk.

A galagonya a szív teája, annak izmait rugalmasan tartja, hasonló hatással van az érfalakra is. Alacsony vérnyomás esetén azonban a napi fogyasztása nem ajánlott, mert vérnyomáscsökkentő hatása is van. A máj munkáját segíti a mezei katáng. Az aranyvesszőfű pedig a máj mellett a hólyag és a vese működését is támogatja. A diólevél vértisztító, serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést. Antibiotikus hatása régóta ismert a népgyógyászatban.

Olvasson tovább! Ezek a gyógyteák segíthetnek megfázás esetén!

Hogyan tároljuk a gyógynövényeket?

Felmerülhet a kérdés, hogyan tároljunk helyesen ennyiféle gyógyteát? Fontos a száraz környezet, mert a nedvességet magukba szívhatják a szárított gyógynövények, és akár be is penészedhetnek. A kártevők – például molylepke – ellen a hűvös hely lehet megoldás, és jól záródó üveg vagy fémdoboz. Ha ez utóbbit választjuk, ne közvetlenül a dobozba tegyük a szárított gyógynövényt, hanem egy papírzacskóba. A kereskedelmi forgalomban kapható gyógyteákon rendszerint szerepel egy lejárati dátum. A gyógynövények ez után sem okoznak problémát, de az idő múlásával veszítenek hatóerejükből. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a szedéstől számítva 2 évig használhatjuk őket, a gyökereket, kérgeket még akár 3-4 évig is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához