Ezeket látta már?

Fahéj: ezért jó, ha nem csak a süteménybe teszi!

fahej

A fahéjnak számos gyógyhatása is van, és rendszeres fogyasztása kifejezetten jót tesz a szervezetünknek. Lássuk, mik ezek!

Az őszi-téli hónapok egyik jellegzetes aromájú fűszere a fahéj: talán nincs is olyan, akinek ne egy tál finom almás sütemény jutna az eszébe, ha megérzi. De nemcsak édességekbe tehetjük a fahéjat, de húsételeket, krémleveseket is ízesíthetünk vele. A fahéjat ráadásul évszázadok óta használják gyógyításra is, az elmúlt évtizedekben pedig számos kutatás állapította meg, hogy a fahéjban található hatóanyagok igen pozitívan hatnak a szervezetünkre, és jó néhány betegséget segíthetnek megelőzni.

Miért egészséges a fahéj?

A fahéj egyik sokak által ismert jótékony hatása, hogy segít kontrollálni a vércukorszintet, megelőzheti annak hirtelen megemelkedését, illetve azt, hogy a cukor túl gyorsan kerüljön ki a véráramból. Ez a hullámzás nagyon káros, és összefüggésben állhat többek között a túlevéssel, a farkaséhséggel, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásával is.

A fahéjban található hatóanyagok a diabéteszes betegek számára is előnyösek, mert javítják az inzulinválaszt, stimulálják az inzulinreceptorokat, és növelik a sejtek glükózfeldolgozó képességét is. Naponta alig fél teáskanálnyi fahéj jelentős mértékben csökkentheti a vércukorszintet, de a vérzsír- és koleszterinszintre is kiegyensúlyozó hatással van.

A cinnamaldehid nevű hatóanyag például befolyásolja a vérlemezkék működését, és megelőzheti, hogy veszélyes vérrögök alakuljanak ki az erekben, emellett pedig a krónikus gyulladásokat is csökkenti. A vérrögök akadályozhatják, sőt akár el is zárhatják a vér útját, és olyan életveszélyes problémákat is okozhatnak, mint az agyvérzés vagy a szívinfarktus.

Tudta, hogy a fahéj a tanulásban is segít? Olvasson tovább!

A fahéjban található olajoknak antimikrobális hatásai is vannak, vagyis megakadályozza, lassítja, hogy bizonyos kórokozók, baktériumok és gombák (pl. a Candida) elszaporodjanak. Laboratóriumi kísérletek során kiderítették, hogy a fahéjkivonat még azon gombák ellen is hatásosnak bizonyul, melyek ellenállnak a leggyakrabban használt gyógyszereknek.

Nemcsak az elfogyasztott fahéj tesz jót a szervezetünknek, hanem maga a fahéj illata is! Természetesen sokak számára a boldog, örömteli pillanatokat idézheti fel a fahéj, de a kutatások szerint a fűszer illata még az agyműködést is serkenti, javítja a problémamegoldási és koncentrációs képességeket és a memóriát is. A szakemberek úgy gondolják, a fahéj rendszeres szagolgatása különösen jót tehet például azoknak, akik komoly vizsgadrukkal küzdenek.

Forrás: EgészségKalauz