A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Medvehagyma: egészséges és különleges tavaszi finomság

#medvehagyma #tavasz #növeny #egészséges táplálkozás
2019.03.15. Módosítva: 2019.03.15.

Az elmúlt években a medvehagyma megjelenése a piacokon, boltokban egyértelmű jele lett annak, hogy megérkezett a tavasz. Érdemes kihasználni viszonylag rövid szezonját, és megkóstolni ezt a különleges zöldséget, mely ráadásul a szervezetünkre is nagyon jó hatással van

Hirdetés

A medvehagyma (kígyóhagyma, vad fokhagyma, erdei fokhagyma) a hagymafélék családjába tartozó növény egész Európában megtalálható, nyirkos erdőségekben, patakparton, mocsaras területeken. 40-50 cm magasra nő meg. Jellegzetes, széles, fényes, élénkzöld levelei és fehér virágai vannak, a növény illata és az íze pedig a fokhagymára emlékeztet, ám jóval enyhébb annál. 

A medvehagyma felhasználása és tárolása

Elsősorban a levelei fogyaszthatóak: akár nyersen, salátaként elkészítve, akár főzve, párolva (pl. levesnek), sőt péksüteményeket, pogácsákat is ízesíthetünk vele. Az apróra vágott medvehagyma-leveleket keverhetjük túróba vagy krémsajtba – így nagyszerű szendvicskrémet kaphatunk - , vagy olívaolajjal, magvakkal és fűszerekkel összeturmixolva pestót is készíthetünk belőle. Sajtkülönlegességet is készítenek vele, például úgy, hogy a sajtot a medvehagyma nagy leveleibe csomagolva hagyják érni. Ez különleges aromát ad a kész sajtnak. A medvehagyma jól fagyasztható, így ha sikerül belőle nagyobb mennyiséget beszereznünk, megtisztítva, megmosva és alaposan megszárítva több hónapra is eltehetjük a fagyasztóba.

Mikor virágzik a medvehagyma?

A medvehagyma szezonja általában márciustól egészen június elejéig tarthat, a legfinomabbak a zsenge levelek, így érdemes még akkor leszedni őket, mielőtt a növény virágozni kezd. Mi magunk is gyűjthetjük, arra azonban nagyon kell figyelni, hogy védett területről tilos gyűjteni, és az engedélyezett helyeken is csak néhány levelet szakítsunk, ne tépjük ki a növény egész gyökerét (bár ez is fogyasztható), hogy következő évre is megmaradjon az utánpótlás. Azt is tudni kell, hogy a növény levele nagyon hasonlít a gyöngyvirág leveléhez, ám ez utóbbi igen mérgező! A legegyszerűbben úgy lehet megállapítani, hogy tényleg medvehagymával találkoztunk-e, hogy a leveleket az ujjaink között megdörzsöljük, és megszagoljuk. A medvehagymának ugyanis erős, fokhagymás illata van. Azonban, ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne szedjük le a növényt!

Tavaszi tisztítókúra gyógynövényekkel - így kezdjen hozzá!

Hogyan hat az egészségünkre?

Más hagymafélékhez hasonlóan a medvehagyma is igen egészséges, hosszú ideje használják többek között gyomorbántalmak kezelésére, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére. A medvehagymában található antibakteriális és gombaellenes összetevők segíthetnek az egészséges bélflóra helyreállításában, ezzel pedig enyhíthetik például a krónikus hasmenést, a hasi görcsöket, a puffadást vagy a fokozott gázképződést és az ezzel együtt járó kellemetlenségeket. A hagymafélék köztudottan nagyon jót tesznek a vérereknek, rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető az érszűkület és az ezzel összefüggő agyvérzés, szívroham rizikója. A medvehagyma nemcsak a koleszterinszintre és a vérnyomásra hat jótékonyan, de a vérerek falában kialakuló mikroszkopikus gyulladások ellen is hatásos lehet. Vagyis, aki szeretné sokáig jó egészségben tartani az ereit és a szívét, egyen sok medvehagymát, fokhagymát!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.