Szponzorált tartalom

Ingadozik a vércukorszintem, hogyan állítsam be?

#Cukorbetegség #diabétesz #krómhiány #Krómpótlás
2019.02.12. Módosítva: 2019.02.12.

Nemcsak a cukorbetegeknek, az egészséges embereknek is fontos, hogy a vércukorszintjük minél egyenletesebb legyen, vagyis ne emelkedjen vagy ne süllyedjen le túl hirtelen. Mit tehetünk a vércukorszint ingadozása ellen?

A vércukorszintünk jó néhány dologra hatással van: hogyan érezzük magunkat, mennyi energiánk van, mennyire tudunk koncentrálni, teljesíteni... hosszú távon pedig befolyásolhatja a testsúlyunkat, de akár betegségek rizikóját is növelheti vagy csökkentheti. Ideális esetben a vércukorszintünk viszonylag kiegyensúlyozott, vagyis nincsenek benne sem túlságosan hirtelen emelkedések, sem pedig gyors csökkenések. A vércukorszintünk ingadozását azonban számos tényező befolyásolhatja:nagyon oda kell figyelnünk, hogy a hirtelen emelkedéseket és csökkenéseket elkerüljük! A cukorbetegek számára még fontosabb a vércukorszint egyenletesen tartása, a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint ugyanis egyaránt súlyosan károsíthatja az egészségüket!

Hogyan is alakul a vércukorszint?

Amikor szénhidrátot tartalmazó ételt vagy italt fogyasztunk (gyümölcsöt, tésztát, süteményt, üdítőt vagy akár alkoholt), az emésztési folyamatok során a bennük található glükóz a véráramba kerül, onnan pedig a sejtekhez, melyek a glükózból nyerik a működésükhöz szükséges energiát. Ehhez a folyamathoz nélkülözhetetlen az inzulin nevű hormon.

Nyerje meg az immunturbó ajándékcsomagot - kattintson tovább a nyereményjátékhoz!

Nagyon leegyszerűsítve: evés vagy ivás után a vércukorszint megemelkedik, ennek hatására a szervezetünk inzulint termel, mely a glükóz felvételére, felhasználására vagy éppen elraktározására serkenti a sejteket, így a vércukorszint csökken. Előfordulhat azonban, akár betegség, diabétesz, akár egyéb külső vagy belső tényezők miatt, hogy a szervezet nem tud elegendő inzulint termelni vagy a sejtek nem tudnak megfelelően reagálni. Emiatt a vércukorszint tartósan magas marad, nem képes a normál, egészséges szintre csökkenni (a következő étkezésnél pedig csak még több glükóz kerül a véráramba...). Az is megtörténhet, hogy valakinél nagyon hirtelen emelkedik meg a vércukorszint, melyre a szervezet gyorsan reagál, de ennek éppen az az eredménye, hogy a vércukorszint túlságosan is lecsökken, melynek következménye a hirtelen ránk törő farkaséhség, a magas szénhidráttartalmú ételek utáni ellenállhatatlan sóvárgás.

Hosszú távon természetesen egyik sem tesz jót a szervezetünknek: a tartósan magas vércukorszint előbb-utóbb inzulinrezisztenciát, prediabéteszt vagy cukorbetegséget okozhat.

Tudjon meg többet a króm hatásairól videónkból:

Beállítható a vércukorszint?

A vércukorszint ingadozására, mint már említettük, számos dolog hatással van: mennyit alszunk, mennyit sportolunk, mennyi stressz ér minket, milyen ételeket eszünk, milyen gyógyszereket szedünk stb. Nagyon fontos például a kiegyensúlyozott vércukorszint elérésében, hogy kerüljük a finomított szénhidrátból készült élelmiszereket, részesítsük előnyben a magasabb rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksüteményeket. Együnk inkább többször kevesebbet, igyunk elegendő folyadékot, de a magas cukortartalmú üdítőket, az alkoholt és a koffeintartalmú italokat inkább hagyjuk el. Mozogjunk rendszeresen és aludjunk eleget! Aki már cukorbeteg, annak mindezek mellett rendkívül lényeges a gyógyszeres kezelés, a kezelőorvos utasításainak betartása.

Lehet fogyni, ha krómot szedünk? Kattintson tovább, és kiderül!

A kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásában a segítségünkre lehet a króm is. Ez a mikrotápanyag ugyanis nélkülözhetetlen a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, az inzulinválasz javításában és a vércukorszint normalizálásában. Egy kutatásból például kiderült, hogy azoknál, akik egy magas szénhidráttartalmú étkezés elfogyasztása után 400 mikrogrammnyi krómot is bevettek, 23 százalékkal csökkent az evés után mért vércukorszint, a króm nélküli vércukor-értékekkel összehasonlítva.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz