Ezeket látta már?

Ezt a téli ételt válassza, ha magas a vérnyomása!

sütőtök, magas vérnyomás, tökmag

A sütőtöknek számos pozitív hatása van az egészségünkre, most pedig a fogyasztásának egy újabb előnye is felkerülhet a listára. A tök és a tökmag ugyanis a vérnyomást is csökkentheti.

Amerikai kutatók állatkísérletek során megállapították, hogy a sütőtök, valamint a tökmag normalizáló hatással van a vérnyomásra, és a szívizmok egészségét is javítja.

Csökkenti a vérnyomást?

Dr. Soweto Thomas, az alabamai Tuskegee University kutatója és csapata speciális, magas tök- és tökmagtartalmú étrendet állított össze patkányok számára, melyet 8 hétig kaptak az állatok. A sütőtököt kapó patkányok vérnyomása mintegy 20 százalékkal volt alacsonyabb, mint a hasonló, de tököt nem tartalmazó étrenden tartott állatoké.

„A sütőtök, illetve a tökmag és a tökmagolaj régóta ismert pozitív hatásairól, de a magas vérnyomással kapcsolatban még nem vizsgálták” - mondta dr. Thomas.

Az állatkísérletben annyi sütőtököt, illetve tökmagot használtak, ami az embereknél napi 250-300 gramm sütőtöknek, illetve 30 gramm tökmagnak felel meg. A szakemberek szerint ez olyan mennyiség, melyet könnyű beilleszteni az étrendbe.

Érdemes gyakrabban enni sütőtököt

Természetesen, további kutatásokra is szükség van, hogy megállapítsák, az emberekre is ugyanolyan jótékony hatással van-e a sütőtök, mint az állatokra, de az kétségtelen, hogy a zöldség fogyasztása pozitívan hat az egészségünkre.

A sütőtök vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag. Az egyik olyan zöldségféle, mely az ún. DASH-étrendben is fogyasztható. A DASH-étrendet szív- és érrendszeri panaszok, főként magas vérnyomás esetén, azok megelőzésére ajánlják. Sószegény, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag. A magas zsírtartalmú ételek, a cukrozott üdítők, az édességek fogyasztását korlátozza.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megy a hasa? Jobb, ha ezeket az ételeket nem eszi pár napig

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ételek

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához